Skolan renoverade korset på den södra kyrkogården

Materialet togs från Bröstgårdsholmarna. Och renoveringen skedde i trägymnasiets lokaler.

Lagom till allahelgonahelgen var det stora träkorset på södra kyrkogården tillbaka.

Träkorset tillverkades och restes år 1968. Och med tanke på att det har stått utomhus i ur och skur vid södra kyrkogårdens södra ände i 45 år, är det inte så konstigt att det uppstått ett visst slitage.

– Vi fick byta ut båda de yttre plankorna, det fanns nästan inget virke kvar längst ner, berättar Bo Öster, trälärare för såväl gymnasie- som KY-eleverna samt ledamot i Hammarö Församlings kyrkofullmäktige.

Virket kommer från en stolt fura som fällts på Bröstgårdsholmarna, som ägs av församlingen. Elever vid YH-programmet har sedan sågat upp och torkat virket. Andraårselever vid gymnasiets träprogram har tagit isär korset.

– Eftersom vi har använt trä från kyrkans mark och gjort arbetet på skolan hålls kostnaderna nere. Och det uppskattar församlingen, säger Bo Öster.

Korset har slutligen ytbehandlats och satts upp av kyrkogårdsförvaltningen.

– Vi har gjort ett nytt fundament till korset, förut stod det rakt ner i jorden. Det ska också ligga grythytteskiffer runt om, men med åren har plattorna försvunnit eller tryckts ner i gräset, vilket bland annat har gjort att vi ibland kommit för nära med trimmertråd och andra redskap när vi putsat gräset. Vi kommer att lägga skiffer igen men inte förrän till våren då snösäsongen är över. Fram till dess kommer vi att skydda nederdelen av korset provisoriskt, berättar kyrkogårdsföreståndare Milena Andersson.

_DSC3655-Korset1_WEBB

Bo Öster (till höger i bild) tillsammans med Markus Tanner, instruktör vid träprogrammet samt Niklas Johansson som går YH Trä 13.

_Lovnaskorset_WEBB

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.