Slut på vandaliseringen?

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

Många är vi som blivit arga och upprörda över den vandalisering och förstörelse som förekommit här på ön. 

Förutom 16 sönderslagna busskurer har en fönsterruta slagits sönder vid Hammarlundens högstadium och en hel pulverbrandsläckare tömdes då där inne. Flera fönsterrutor har även blivit kraschade i byggnaden och en grävskopa fått en ruta till förarhytten sönderslagen.

   Rektor Maria Fagerström ringde upp polisen och undrade hur de skulle få stopp på all skadegörelse. Den 15 april begav sig därför polisinspektör Fredrik Olausson till Hammarlunden för att informera alla högstadie-elever om konsekvenserna av skadegörelsen. Med en klar och tydlig presentation med bilder på trasiga busskurer och tejp-ade fönster blev det knäpptyst i Gunnar Turessonsalen. 

– Jag började med att prata om varumärket Hammarö. Vad vandalisering innebär för oss som bor här och för de besökare som kommer hit, berättar Fredrik Olausson. Det är inte kul när skadegörelse är det första som kommer upp om du googlar på Hammarö, fortsätter han.

Fredrik la stor vikt vid konsekvenser av vandalisering. 

– Jag tog ner det till deras nivå och gjorde några jämförelser ekonomiskt. Till exempel kostar det 80 000 kronor att laga en busskur. Fyra busskurer blir alltså 320 000 kronor, en normal årsinkomst för många. För de pengarna skulle tolv hela klasser kunna åka buss till Liseberg med entré och mat till alla hela dagen, berättar Fredrik. 

Fredrik Olausson tog även upp följderna efter den sönderslagna grävskopan. 

– Det blir en kedjereaktion där många blir drabbade, och med stora kostnader i slutändan. Kan inte grävmaskinisten gräva, kan inte lastbilschauffören hämta sanden och så vidare. Arbetet blir försenat och det
blir inga inkomster utan bara kostnader, och där gick kanske hela semesterkassan för grävmaskinistens familj. Konsekvenstänk på högsta nivå alltså, säger Fredrik.

Fredrik berättade även om vem eller vilka som kan åka på skadestånd när sådant här sker. 

– Det blir solidariskt ersättningsanspråk, vilket innebär att man kan bli ersättningsskyldig även om man inte begått själva gärningen. Alltså, var du på platsen när det hände är du delaktig även om du bara stått och tittat på. När nu ungdomarna fått höra vad dessa busstreck kostar och vilka konsekvenser det får hoppas jag att de skärper
till sig. Och fortsätter vandaliseringen så kommer jag tillbaka. Och då tar jag i med hårdhandskarna, avslutar Fredrik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.