SM på Mörudden gav svenskt rekord i antal starter

Text: KRISTINA

HAMMARÖNYTT möter upp Hugo Wallquist och Andreas Teuscher, två av arrangörerna, ute på Mörudden. Det är måndagen efter tävlings-helgen och de har fullt upp med att återställa platsen. Just när vi kommer dit kör de betongklossar med traktor tillbaka till sina rätta platser, och de har slitit sedan tidig morgon. Redan i januari lämnades ansökan om tillstånd in till kommunen, och det började till och med tidigare än så.

– Det har varit en lång process, vi har lagt ner minst ett par timmar i veckan i över ett halvår, och senaste veckorna har många av oss jobbat i princip dygnets alla vakna timmar, berättar Hugo Wallquist.

Tävlingen har lockat hela 110 tävlande, och med sina 148 starter innebar detta svenskt rekord. Hugo är själv aktiv i Karlstad Jetracingklubb som håller till vid Örsholmen. Där finns sjösättningsramp, bryggor och en bana som alltid är ute. De anordnar bland annat träningsläger för förare från hela landet, och prova på-tillfällen för nyfikna.

– Alla kan köra vattenskoter! I alla fall från ganska låg ålder, som åtta nio år. Vi kan ställa in maskinerna och begränsa motorkraften så den passar. En nackdel är att våra maskiner är väldigt dyra, så vi kan inte låna ut våra egna. Drömmen vore att kunna köpa in ett par maskiner att kunna låna ut till de som vill komma och köra. Men ekonomiskt är det inte möjligt just nu, berättar Hugo.

Hugo var tävlingsansvarig för SM-deltävlingen tillsammans med Håkan Borgström, ordför-ande i Orust Jetskiklubb. Hugo hade platsansvaret och Håkan har ansvarat för själva tävlingen.

När HammaröNytt besökte tävlingen under helgen träffade vi en jetskimamma som berättade att den här tävlingen var otroligt välarrangerad och det var den finaste tävlingsplatsen hon varit på. Och hon hade varit på många genom åren.

– De jämför oss med Nordiska Mästerskapen som förra året var på Orust. Den klubben är etablerad sedan 15 år tillbaka, berättar Hugo nöjt.

– Skoghalls Båtsällskap har varit otroligt hjälpsamma i det här projektet. Utan dem hade detta inte gått. De har hjälpt till att göra om området, fixat grusplaner, grusat och flyttat båtar. Medlemmarna har varit ute i ösregn och byggt om, spärrat av, patrullerat och styrt undan båttrafik och varit väldigt drivande. De har varit guld värda, berättar Hugo.

– Restaurangen har också varit positiva, de byggde upp ett öltält och ökade sina öppettider för det här. Vi hade hoppats på fler åskådare, men med tanke på att vi inte kunde marknadsföra tävlingen så som vi hade velat så är vi nöjda ändå, fortsätter han.

Nu står de inför utmaningen att få fler sponsorer.

– Det är svårt, antagligen för att sporten är så okänd. Det är en dyr sport att hålla på med, och vi vill även kunna marknadsföra tävlingen och klubben, och det kostar mycket.

Hugo ligger just nu trea i SM, i sin klass GP1 Runabout, och kom trea i deltävlingen på Mörudden.

De har redan fått frågan om att arrangera tävlingen även nästa år, och det är något Hugo hoppas blir verklighet. Och han är inte främmande för att anordna andra tävlingar på Mörudden.

– Riksidrottsförbundet och Svenska Racerbåtsförbundet trycker på om att vi ska arrangera fler tävlingar här. Och just Mörudden är perfekt för våra tävlingar. Många deltagare uttryckte att det var härligt att
kunna gå 30 meter för att lägga sig och sova, och att ha en restaurang på platsen. Det är ytterst ovanligt, berättar Hugo.

Nästa SM-deltävling genomförs sista helgen i augusti i Kumla och är den sista deltävlingen i SM. Vi önskar Hugo stort lycka till och håller tummarna för en SM-medaljör från Hammarö!

Arrangörerna Clara Janson, Alexander Frisk, Andreas Teuscher och Hugo Wallquist.
Foto: Kristina.

Foto: Peter Andersson

Foto: Peter Andersson

Foto: Peter Andersson

Foto: Peter Andersson

Foto: Peter Andersson

Foto: Peter Andersson

Foto: Peter Andersson

Mörudden såg inte ut som vanligt när tävlingen pågick. Foto: Kristina

Ambulansen stod beredd ifall någon skulle skada sig. Den behövdes inte denna tävlingshelg.

Foto: Kristina

Här syns några som var intresserade av att få provåka vattenscooter. På bryggan syns bland andra ICA-Urban och Sebastian.

Foto: Kristina

En lycklig grabb som fick provåka. Foto: Kristina.

Vy från stranden. Kristina tog fotot.

Foto: Kristina.

En av priscermonierna som avslutade tävlingarna. Foto: Kristina.

Restaurang Udden satte upp ett mattält med Burgare och bärs. Här två sommarjobbare beredda att torka bord. Foto: Kristina.

Mattältet. Foto: Kristina.

Beredda på att servera dagens lunch. Foto: Kristina.

Anna som driver Restaurang Udden kollar så att allt flyter på. Foto: Kristina.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.