Snart öppnar de smådjurskliniken

Text:KRISTINA  Foto: HÅKAN

 25 maj öppnar Hammarö smådjursklinik om allt går enligt plan. Och det gör det hittills. När vi får träffa Martin och Susanna är det en byggarbetsplats, väggar och tak finns men inte så mycket mer. Glatt visar de oss runt, och vi kan visualisera den färdiga kliniken. 

Paret Martin och Susanna Hedin träffades under utbildningen till veterinärer i Uppsala. Sedan dess har båda varit verksamma i Värmland, ibland till och med på samma klinik. Just nu bor de i Ulvsby, men flytten går inom kort till Hammarö. Paret nöjer sig inte med att träffa djur på arbetstid, hemma finns tre hundar, två katter, två marsvin, två getter och en massa höns. 

– Det är kul med variation, vi har djur i alla storlekar, skrattar Martin.

– Det är nog jag som är den drivande när det gäller djur hemma. Det är så avslappnande att pyssla med dem när jag kommer hem från jobbet. Och så har ju barnen varsitt djur och få ta ansvar, berättar Susanna.

Getterna skaffades för att få bort sly runt huset. Vilket fungerade. 

– De är duktiga, vi har inte ens blommor i blomkrukorna ute längre, skrattar Susanna.

Men en smådjursklinik behöver mer än två veterinärer. Inför öppnandet ansluter två djurvårdare och sex legitimerade djursjukskötare. Till första juli kommer två veterinärer till. 

– Vi har verkligen lyckats rekrytera ett kanongäng. Vi blir tolv personer med lång erfarenhet och bra vidareutbildningar, så vi besitter en otroligt stor kompetens, berättar Martin stolt.

– Många av oss har jobbat ihop tidigare, så vi är ett sammansvetsat gäng redan från början, berättar Susanna.

   Och alla anställda har i snitt en hund som kommer vara med på jobbet, så övervåningen som är för personalen kommer även vara hunddagis för personalens vovvar. 

På kliniken kommer de ta emot smådjur, precis som namnet antyder.

– Vi jobbar främst med hund och katt, men även kaniner och marsvin behandlar vi regelbundet. Även andra husdjur kan få hjälp, det finns några jätteduktiga kliniker som specialiserat sig till exempel på exotiska djur, och de hjälper gärna till om vi behöver rådgivning. Så vi kan hjälpa de flesta på ett eller annat sätt, berättar Martin.

På Hammarö smådjursklinik byggs nu fyra mottagningsrum, en operationssal och ett separat rum för tandkirurgi. Det finns även ett rum för röntgen och ultraljud samt ett eget laboratorium. 

– Målsättningen är att vi ska kunna hjälpa alla, men vissa kan vi komma remittera då vi till exempel inte har någon nattpersonal. Som privat klinik är vi ju fria att remittera vart vi vill i samråd med djurägaren, berättar Martin. 

Martin har vidareutbildat sig inom tand- och munehålekirurgi. Han är en av få i Värmland inom detta och får därmed många remitterade till sig. Susanna har en vidareutbildning inom kirurgi. De andra två veterinärerna är erfarna och besitter andra kompetensområden och specialiseringar som kompletterar.

Vi kan inte låta bli att ställa den klassiska sportfrågan ”Hur känns det”.

– Nu räknar vi bara ner, vill att allt bara ska vara klart. Det här ska bli jätteroligt, säger Martin. 

– Vi älskar verkligen vårt jobb och att göra det bästa för djuren, avslutar Susanna. 

Veterinär Martin Hedin.
Just nu en byggarbetsplats men snart Hammarös nya smådjursklinik.
Susanna med en av familjens hundar.
Susanna och Martin med frallan Sisha och jaktlabben Bodil.

Paret Hedin.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.