Snipa som ljusbärare

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN

Längst fram i Skoghalls kyrka, till vänster om altaret och en bit nedanför predikstolen står den nya ljusbäraren. Bättre plats hade den inte kunnat få.

Den är otroligt vacker där den står med det sirliga ljuset från ett av kyrkfönstren som faller över den. Det är en exakt kopia av en äkta Hammarösnipa så som den såg ut en gång i tiden. Den har till och med fått med sig ett par åror som ligger i botten. Materialet som den är tillverkad av är fura.

det hela började med att fyra herrar i PRO:s slöjdgrupp blev intresserade av att bygga en snipa i mindre format. Arbetet sattes igång och snipan började ta form. Att båten är gjord av kunniga personer är det ingen som helst tvekan om. Den är otroligt välgjord. Vad som sen gjorde att snipan blev liggandes på en hylla i slöjdlokalen under flera år vet nog bara de inblandade. Men snipan skulle inte bli bortglömd och bli kvar på hyllan för alltid. Den hittades och nu ville man få fram den fina båten i ljuset igen.

Frågan kom upp i kyrkorådet om inte den där snipan skulle kunna bli en fin ljusbärare. Fastighetsutskottet i kyrkan fick till uppgift att ta fram en ställning till snipan och även göra rampen för själva ljusbäraren. Först gjordes en prototyp av benställningen i trä som sedan Forss Smide AB i Skoghall gjorde en smidd version av. De smidde även ljushållarna som följer formen på snipans reling.

I slutskedet fick båten en finputsning och den har behandlats med flamskyddslack för att förhindra och försvåra att den ska börja brinna. För att stabilisera den så den inte ska välta har den fått ett lager med sand i botten.

Den tionde oktober invigs den fina ljusbäraren i Skoghalls kyrka. Då kommer samtliga som varit inblandade i detta projekt att finnas på plats.

Hammarösnipan som ljusbärare i Skoghalls kyrka. Till och med åror har den fått med sig. Sanden i botten finns där för att göra båten stabil där den står på stativet så den inte ska välta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.