Sociala bostäder planeras vid badhuset

De tre husen som utgår bostadsområdet Kolonin kommer att rivas. Hyresgästerna ska istället erbjudas boende i en huslänga som byggs intill badhuset.

Totalt rör det sig om åtta lägenheter på vardera cirka 23 kvadratmeter, som uppförs av sammanbyggda moduler.

– Vi vet inte hur behovet ser ut över tid och därför valde vi att låta lägenheterna vara flyttbara. På så sätt kan vi relativt enkelt lägga till eller ta lägenheter, förklarar Staffan Åbjörn vid Hammaröbostäder som tagit förslaget på uppdrag av socialförvaltningen.

Till skillnad mot på Kolonin, där varje hyresgäst har ett eget kontrakt, kommer socialförvaltningen att hyra samtliga lägenheter.

– Skillnaden mot idag är främst att vi får ett större ansvar att välja vilka personer som får chansen att bo i lägenheterna. Men det viktigaste är att det blir en bättre boendemiljö för de boende, betonar Per Söderberg,verksamhetschef för IFO/LSS vid Hammarö kommun.

Lägenheterna är utrustade med pentry och separat badrum med dusch. En tvättstuga byggs intill. I uppbyggnad och val av ytskikt har hänsyn tagets till ett högre slitage än vanligt.

– Det blir troligen en något större omsättning på hyresgäster än i vanliga lägenheter. Tanken är ju att man ska kunna flytta till en egen lägenhet så småningom.

Den totala kostnaden beräknas till drygt sex miljoner kronor. Hyresavtalet mellan socialförvaltningen och Hammaröbostäder är satt till tio år, och kan därefter förlängas tre år i taget. Förhoppningen är att inflyttning kan ske redan i höst.

– Men det hänger på att bygglovet beviljas innan semestern, det ekonomiskt bästa vore om vi kunde tömma lägenheterna på Kolonin innan de behöver värmas upp, menar Staffan Åbjörn.

Socialbostader

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.