Sofia ska bli brandman

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN, KRISTINA

Hammaröbon Sofia Linder, 16 år har bestämt sig för att bli brandman. För andra året i rad deltar hon i Räddningstjänstens prova-på-dag på brandstationen i Karlstad.

Tidagen den 3 april anordnade räddningstjänsten Karlstad en prova-på-dag på brandstationen i Karlstad. Vi hängde på hammaröbon Sofia Linder, 16 år, som provade på yrket för andra året i rad.
– Jag pluggar media på gymnasiet och har bestämt mig för att bli brandman, berättar Sofia.

Dagen bjöd på enklare rökdykning, de fick använda klippverktygen samt titta närmare på brandbilens utrustning. De fick även information om vad som krävs för att bli en brandman.
– Det var inga nyheter från förra året. Men förra året var vi i smågrupper och då hann vi med fler saker, berättar Sofia.

I åttan var klassen på besök på Karlstad Universitet och Sofia fick syn på en brandbil som av någon anledning stod uppställd där.
– Jag vet inte varför, men där och då bestämde jag mig för att bli brandman, skrattar Sofia.
– Det var coolt, liksom. På senare tid har jag förstått att det är väldigt roligt också, fortsätter hon.

Som brandman kan man komma att se en del otäckheter, men det är inget Sofia tror kommer bli ett problem.
– Att få vara med och hjälpa eller till och med rädda livet på människor väger över. Det känns viktigare än att det kanske kommer bli läskigt ibland, berättar Sofia.

Nu går sofia första året i gymnasiet och har drygt två år kvar. För att bli brandman kommer hon sedan söka utbildningen SMO (Utbildning i Skydd mot olyckor) som är en tvåårig eftergymnasial utbildning. Men Sofia vill göra annat i några år först.
– Jag vill ut och resa och jobba med något annat några år först. Man behöver nog lite världsvana och inte vara allt för ung när man jobbar som brandman, berättar Sofia.

På fritiden rider Sofia på 4H-gården i Karlstad. Varje år blir de inbjudna på utbildning på brandstationen i Karlstad för att lära sig vad de ska göra om det skulle börja brinna på gården. Sofia följer med varje gång för att lära sig mer.

Sofia, blivande brandkvinna, på Räddningstjänstens prova-på-dag. Nedan syns lite bilder från dagen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.