Sommarfest vid Hembygdsgården

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN

Söndagen den 18 augusti höll Hembygdsföreningen sommarfest vid Hembygdsgården på Hammarö. 

Det var en fest som bjöd på allehanda godsaker. Dragplåstret denna dag var Signe Öijeberg som fått det hedersvärda uppdraget att visa upp den folkdräkt för barn som föreningen fått till skänks från Gun Pettersson. Hon är barnbarn till Jenny Svensson som var en av upphovskvinnorna till Hammarö folkdräkt.

Gun är uppväxt här på Hammarö men bor numera i Halland. I samband med ett besök tidigare i somras då Gun var här och besökte släkt och vänner passade hon på att skänka den fina barnfolkdräkten till Hembygdsföreningen här på ön.

 – Det är en mycket värdefull gåva, det sys så sällan sådana här dräkter nuförtiden, berättar Solveig Nyström, som har varit medlem i Hembygdsföreningen på Hammarö under många år. 

SIGNE VAR INTE ensam om att visa upp en folkdräkt den här dagen. Vid sin sida hade hon med sig mamma Kristina som även hon bar en hammarödräkt.

– Den dräkten skänktes till oss av konstnären Kajsa Silve i samband med en flytt. Det är helgdagsdräkten som har den svarta kjolen. Ska man vara riktigt helgdagsklädd så ska man egentligen ha den vita förklädet och den vita sjalen, men nu valde vi ett annat upplägg för att passa ihop med dräkten som Signe bar, berättar Solweig. 

Sjalen som hör till dräkten har ett mönster som kommer från ett fynd som gjordes i Paul Anderssons föräldrahem i Torp. Sjalen hittades i sågspånsisoleringen på vinden i mitten av 40-talet. 

Nu var det inte bara uppvisande av folkdräkterna som besökarna fick ta del av denna fina sensommardag. Två av föreningens medlemmar fick ta emot fina utmärkelser från Svenska Hembygdsföreningen. Det var Moa Jonsson och Solweig Nyström som fick varsitt halsband för sina fina insatser inom föreningen.    

   Bengt Tingdahl gjorde ett populärt framträdande där han sjöng och spelade gitarr.

    Skolmuseet var öppet och man kunde även besöka den fina utställningen med kistplåtar. Ville du gå skattjakt gick det för sig och för de hågade gick det att ta sig an några hinder med käpphästar. 

Dockor med kläder som förlagor till Hammarös folkdräkt. De tre i mitten högst upp är handgjorda av Olga Ekman-Larsson.

Solweig berättar om dräkterna inför publiken.

 Kristina, Signe och Karin Hjalmarsson visar upp Hammarös hembygdsdräkt.
Karin visar hur det ska se ut när man är högtidsklädd med vit sjal och vitt förkläde.

Här får Moa Jonsson och Solweig Nyström sina utmärkelser för sitt mångåriga arbete inom Hembygdsföreningen.
Ordförande i Värmlands Hembygdsförbund Eskil Johansson hänger halsbandet runt Moas hals.
Gunnar Thörnqvist som är ordförande i Hammarö Hembygdsföreningen tittar på. 

Vackra solrosor prydde hembygdsgården på flera ställen.

Trubadurunderhållningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.