Sommarkonst på ön

Text: KRISTINA   Foto: HÅKAN

Under hela juli kan man hitta konst av ett 40-tal små och stora konstnärer på olika platser på Hammarö. I COOPs lokal där det tidigare var ett apotek har ett galleri byggts upp där alla konstnärer är representerade.

Vid ett möte i slutet av maj, där olika representanter från näringslivet diskuterade frågan om vad de kunde hitta på för att en sommar på hammarö skulle kännas lockande för hemestrande hammaröbor, kom många förslag upp. Två av dem togs vidare, den ena av var ö-loppisen som genomfördes 4 juli och den andra var Sommarkonst på ön. Under hela juli skulle konst placeras ut på flera olika platser för att minska risken för smittspridning och få folk att röra sig på flera delar av ön.

– Vi hade väl ingen aning om vad vi gav oss in på, skrattar Mathias Frykholm, Frykholm Art & Illustration som tog på sig rollen som projektledare och spenderade många fler timmar i projektet än han hade räknat med. 

– Vi visste inte heller hur många konstverk som skulle lämnas in. Ingen har lämnat in mindre än tre, en del upp emot 15 stycken. Totalt finns nog 250 olika konstverk att beskåda, berättar Christine Holm, Christine Holm Foto, som blev Mathias högra hand i planeringen och utförandet av projektet.

Gensvaret från konstnärerna som kontaktades var enormt, ett 40-tal utställare tände på idén. En mix av glada amatörer och yrkesverksamma som visar upp broderier, fotografier, skulpturer, måleri, och pokémonart. En facebooksida skapades snabbt, där alla konstnärer presenterades, affischer och flygblad producerades och vid galleriet har skyltfönstret fått dekor.

– Man känner den här ö-gemen-
skapen nu, det är så många företag och inte minst kommunen som har ställt upp helt ideellt. Och nu önskar besökare att vi ska göra detta till ett permanent galleri eller i alla fall göra om det här. Det finns ju inget galleri på Hammarö, berättar Christine som dokumenterat och sparat allt för att underlätta en repetition.

– Ja, det är fantastiskt hur många som ställt upp i detta. COOP lånar ut lokalen här, Hyrljud har hjälpt till med musik, installerat högtalare och lånat ut ställning att hänga konst på i galleriet. Allt det grafiska har Koi produktionsbyrå ställt upp med, Nyföretagarcentrum har varit ett stort stöd som bollplank, Svensk Direktreklam sponsrade med utdelning av vårt flygblad, Tappers var här under vernissagen med provsmakning av hans drycker och så alla företag som ställer upp och ger plats för konstverk i sina lokaler. Det känns magiskt, säger Mathias. 

Och inte nog med det, några skolornas fritidsavdelningar skapade konst med tema Pokémon som har placerats ut vid olika Pokémonstops på ön.

1 juli invigdes konstprojektet Sommarkonst på ön med en vernissage i gamla apotekslokalen där flera av utställarna närvarade och Kenny från Tappers Bryggeri bjöd på prov-smakning.

– Vi vill öka vi-andan, att vi kan samarbeta för att göra något positivt tillsammans här på Hammarö, avslutar Christine.

   En tid in i projektet har flera konstverk sålts och nya har placerats ut.

Projektledarna för Sommarkonst blev Mattias Frykholm och Christine Holm.
Pokémon figurer finns nu utplacerade lite här och där på ön.
Du hittar dom vid öns Pokémon stopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.