Sommartider hej, hej!

Text: ANDERS VON WACHENFELDT  Foto: HÅKAN

Snart är vi inne på halvtid när det gäller 2021. Så här långt har det varit relativt lugnt om man ser ur brottssynpunkt. Det som har stuckit ut är skadegörelse, källarinbrott och att det varit oroligt i ungdomsmiljöerna. 

Vi inom polisen försöker vara på plats så mycket vi kan i de områden som vi vet är utsatta. Tillsammans med kommunen och lokala aktörer, som till exempel Trygghetsvandrarna, kan vi styra våra resurser när vi inom polisen inte är ute på 112-jobb. Det gör att vi kan skapa trygghet för er kommuninnevånare. Men för att kunna sätta in våra gemensamma muskler på rätt ställe är det väldigt viktigt att vi får in tips från er.

Tips som sedan kan vara avgörande för vårt fortsatta arbete framöver. 

Om vi backar tillbaka till maj kan vi se att det har skett en ökning av cykelstölder. Se till att ni låser era cyklar med godkända lås. Och om det är möjligt, förvara cyklarna inlåsta. Sen har det varit några bostadsinbrott. Här gäller det att tänka förebyggande. Har ni grannsamverkan i området? Vem ser till er bostad när ni själva inte är hemma? Larm är naturligtvis bra, men tänk även på detta med post, gräsklippning, tvätt på tork och annat som gör att det ser ut som någon är hemma. 

I slutet av maj hade vi ett våldsbrott som blev uppmärksammat i media. Polisen bedömer detta som en isolerad händelse som inte innebär någon ökad risk eller källa för oror för allmänheten.  

Snart är skolan slut och många av våra ungdomar går en sommar till mötes utan jobb och aktiviteter. Tristess kan leda till en del bus och att felaktiga beslut tas. Ni kommer ihåg att jag i min förra krönika skrev om att ni föräldrar ska ha sambandscentralen öppen. Det gäller i allra högsta grad nu. Håll koll på era telningar! Ta gärna en kvällspromenad i de områden där ungdomarna håller till.

På Hammarö har det, fram till skrivande stund, förekommit endast ett fåtal båtrelaterade brott det senaste halvåret. Nu ser vi däremot en ökning av båttillgreppen i några av småbåtshamnarna i Karlstad. Hela båtar, motorer och även saker i båtar har stulits. Det är nog mycket troligt att den här trenden även kommer till Hammarö. Märk era motorer och lås båtarna ordentligt så blir det svårare för buset att tillgripa dessa saker.

Hammarö är en lugn kommun. Men vi har märkt att det börjar ”röra på sig” lite i busets kretsar. Men vi har en bra uppslutning och planering med andra samhällskrafter här på ön. Det skapar ett bra socialt skyddsnät och en lugn kommun att verka, leva och bo i.

På tal om båtar. Jag var med om en liten fadäs när jag skulle ta årets premiärtur med familjens båt. Mitt ute på Fryken la bränslepumpen av. Det blev till att paddla hemåt med en paddel. Det blev rätt svettigt kan jag säga. Tur att jag var ensam i båten och familjen kvar på land. Och med det vill jag önska er en riktigt trevlig sommar!

TA HAND OM VARANDRA!

Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.