Spökar det på ön?

Text: ANNIKA

Ibland händer det  saker i vår närhet som kan vara svåra att förklara. Vi har fått till oss några historier från hammaröbor som vi nu vill dela med oss av så här i Helloweentider.

Inga spår i snön
Detta hände sig i ett stall här på ön. En tidig vintermorgon kom en person till stallet för att morgonfodra. Stallet var låst och inga spår syntes i snön som låg decimeterdjup. Hon låste upp dörren, tände ljuset och började ge av höpåsarna som stod klara i foderkammaren. Hon stod där i foderkammaren och plockade med matburkarna när dörren till höloftet bakom henne sakta öppnade sig. Hon tittade frågande på dörren som stannade upp en stund och sen sakta stängde sig och gick i lås. En dörr som man måste vrida om en nyckel för att kunna öppna och stänga. Luften blev med ens lite kallare men inte ett ljud hördes. Förklara det om du kan…

På en myr
Det hände för länge sedan att ett gravfölje skulle ta vägen över en myr här på ön. Den svarta kistan låg på en öppen hästkärra och i kistan låg den avlidna kvinnan Kari. Myrar är ju rätt sanka och blöta, och den här dagen hände det som inte fick hända. Kistan med Kari åkte av kärran, landade i myren och sjönk.
Sedan den dagen sägs det att Kari visar sig då och då. Än idag finns myren kvar, nära en trafikerad väg. Det händer att cyklister som cyklar förbi platsen får det tungt att trampa. Det sägs att det är Kari som busar genom att hålla emot i pakethållaren. Bilar har även fått oförklarliga motorstopp på detta ställe. Är det möjligen så att Kari tycker att hon blir störd där hon fått sin sista viloplats?

Oljud från väggen – också
Någonstans i ett av de mer fashionabla delarna av vår vackra ö finns ett hus där det händer mystiska saker. Vi har träffat en dam som berättade följande.

Redan när hon köpte huset fick hon onda aningar. Säljaren överlämnade nämligen nyckeln med orden ”Här är nyckeln och med den följer även spökena”.

Huset har två våningar och trappan upp är tvådelad med en avsats. På övervåningen finns ett litet vardagsrum där familjen ofta satt och umgicks. En soffa stod placerad med ryggen mot ytterväggen, och det var där bakom det skedde mystiska saker. Efter att ha bott i huset någon månad började det nämligen att låta bakom soffan. Det började alltid vid samma tidpunkt på dygnet och höll på i någon timmes tid. Det lät som om någon rev med naglarna på tapeten, och oljud och prassel inifrån själva väggen. Ljudet var högt, och alla som var hemma hörde samma ljud. Hantverkare anligades för att kolla om det fanns djur i väggen, men ingenting hittades.

En kväll när hon var ensam hemma eskalerade det hela. Hon låg i sin säng och skulle precis somna när hon fick höra röster och musik från undervåningen. Det lät som det var en riktig fest på gång. Samtidigt började någon gå mot trappan, stegen hördes tydligt och det knarrade på varje trappsteg. Hon drog täcket över huvudet och var skräckslagen. På avsatsen tystnade stegen. Ljuden av fest höll dock på i ytterligare någon timme.

När de vid ett annat tillfälle hade besök av en familj med hund, betedde hunden sig väldigt konstigt. Från att ha legat och sovit flög den upp med rest ragg och sprang bort mot trappan där den ställde sig och morrade. Vad den såg och vad det var som hördes i huset får vi nog aldrig veta. En intressant sak att tillägga är när de sålde huset så bodde de nya ägarna inte kvar ett år ens. Man kan undra varför…

One thought on “Spökar det på ön?”

  1. Jag och två kompisar spelade golf på Hammarö Golfklubb häromdagen. På hål 13 blev vi stående alla tre i väntan på att ena kompisen skulle slå sitt andra slag… Plötsligt hör vi ett ljud likt en gigantisk fladdermus eller stor fågel med enorma vingar. Eller som en av oss uppfattade en stor plåtskiva som skakas. Ljudet var dessutom ganska högt. Inte bara en gång utan 2 varav sista gången mer ihållande. Vi tittade på varandra som tre fågelholkar och ingen av oss kunde förstå vad det var vi hörde. Läskigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.