Spötillverkare Christian Hörgren

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN, CHRISTIAN HÖRGREN

Christian växte upp på Utteråsen och i mellan-stadiet tog pappa Björn med honom bland annat till fjällen för att fiska. Christians farfar var deltidsfiskare, så intresset kom nog med generna. Familjen var mycket på sjön, inte så mycket för att fiska utan mer för att segla.

Efter en kort sejour på Ingesunds folkhögskola flyttade Christian till Stockholm för att plugga till arkitekt på KTH. Flugfisket trappades ner och musiken tog större del av hans fritid. När han sedan började jobba fick flugfiskeintresset en riktig nytändning. Christian skaffade ny utrustning och började fiska igen. Men sen kom barnen, och möjlig tid för att fiska minskade drastiskt. Att bygga spön blev ett sätt för Christian att praktisera sin fiskelust hemmavid när tillfälle gavs. Runt 2006 byggde han sitt första spö. 

– Då hade jag samlat på mig ganska många spön och rullar, och jag började söka mig bakåt och titta på äldre fiskeprylar för inspiration, berättar Christian som vi lyckas få en pratstund med under mässan FlyFest på Nöjesfabriken i Karlstad i slutet av januari. 

Christian insåg att han var tvungen att bygga egna spön för att få det uttryck han sökte, kanske främst utseendemässigt. Som inredningsarkitekt är färg och form viktigt för Christian.

   Tack vare internet kunde Christian fördjupa sig. Att få information och dela med sig av det man gör har varit nyckeln, många forum har besökts där idéer har manglats med likasinnade. Intresset kring hans produkter ökade och han började sälja de spön han tillverkade.

– Jag utvecklade en egen stil mer och mer, och fick erkännande för mina spön, berättar Christian. 

2013-2014 tog det fart rejält och Christian byggde då ungefär 40 spön per år. Han tillverkar alla delar till sina spön själv, svarvar metalldelar och limmar och svarvar korkhandtag. 

– Jag försöker göra varje spö unikt, och då tar det lite längre tid. Jag är rotad i ett slags funktionstänk, det ska fungera i praktiken och jag vill kunna förklara varför det ser ut som det gör. Hur vill jag att spöt ska kännas i handen, hur ska balansen och ergonomin vara, vad ska jag fiska med det och så vidare spelar roll när jag väljer hur jag ska göra, berättar Christian. 

   Ibland citerar Christian olika traditionella lösningar. Ibland vänder han på det och gör på ett helt nytt sätt. Han inspireras av traditioner och sneglar bland annat på gamla spön i sin egna samling hemma. 

– Jag kan ta fram ett spö som någon känd byggare gjort på 60-talet och mäta någon detalj. Det är roligt, säger Christian.

Christian tar inte emot beställningar. Han bygger det han själv vill, på sitt eget unika sätt och med sitt eget uttryck. Men ibland kommer tidigare köpare som vill ha ett spö till. Men de vill oftast inte vara med och bestämma hur det ska se ut, de vill ha ett spö som Christian producerat på sitt egna sätt. 

– Jag försöker hålla beställningslistan ganska kort, har kanske tre fyra stycken men inte mer, berättar Christian.

Barnen som nu är tio och tolv år tycker det är kul att hänga med och fiska, men några fiskespöbyggare tror inte Christian att de blir. 

– De är med i verkstaden ibland och kollar och är nyfikna, och har lite småprojekt där de sitter och filar på något. De tycker det är mysigt att hänga med dit, skrattar han.

   Verkstaden ligger i grannkvarteret, fem minuter hem-ifrån. Fem till sex gånger i veckan är Christian där, ibland bara för att limma eller lacka något som behöver ligga och torka. Antalet spön Christian tillverkar per år varierar mellan 15 och 40, beroende på hur mycket tid han har att avvara på detta. 

Christian har rest en del också. Att ha ett aktivt flugfiskeintresse kräver att man åker till de ställen där fisken och vattnet är lämpligt. Han har rest till norra Sverige, Ryssland och USA bland annat. 

– Jag tror det är en trend nu, det ser vi bland annat på fiskemässorna där researrangörerna blir fler och fler. Och reser man kan man få guidning, det är en stor fördel, berättar Christian som helst åker till högalpina miljöer och norra Dalarna för att fiska.

   Förutom att Christian arbetar som arkitekt på heltid och bygger spön på fritiden så spelar han även cello. Några vänner ses och jammar lite då och då. Men att hans passion ligger i att bygga spön är det ingen tvekan om.  

– För mig är det viktigt att ha en annan verklighet utöver jobbet där jag har möjlighet att vara mer fri. Spöbygget är lite likt mitt yrke, det är formgivning, material, lösa en uppgift och det ska bli något som ska fungera och se bra ut. Men när jag bygger spön så har jag inga kunder. Det är så jag vill ha det i alla fall. Ingen kommer till mig och säger att så här ska det vara och det här är budgeten. Det är jag som bestämmer allting, och det tycker jag är härligt, avslutar Christian. 

Christians fiskespön.
Fokuserad Christian.
Christian med sin far Björn Hörgren.
Christian under intervjun.
Foto: Christian Hörberg.
Foto: Christian Hörberg.
Foto: Christian Hörberg.
Foto: Christian Hörberg.


One thought on “Spötillverkare Christian Hörgren”

  1. Hej blev rekommenderad att kontakta dig av Stefan på Unique Rods, ang. ett Thomas & Thomas. Två ca. 6cm långa sprickor i längdriktningen på bottendelens topp, är det något du kan fixa? Om det går vad kommer det kosta cirka cirka sådär.
    Mvh Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.