Sprudlande författare

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN, KRISTINA

Har man en berättelse som måste berättas är det lika bra att ta saken i egna händer och skriva en bok. Det är precis vad Emma Trobeck gjort med boken ”Tyska avdelningen”.

Det här är den första egna bok Emma skrivit och gett ut själv. Tidigare har hon varit medförfattare i en fackbok, samt varit med och skrivit antalogin ”Skulden är inte min” tillsammans med ett gäng tjejer från Värmland. Den kom ut innan Metoo-rörelsen och belyser aspekten av att lägga skulden där den hör hemma.

– Tyska avdelningen utspelar sig på ett tåg och handlar om människor som inte kan bete sig i allmänhet och på tåg i synnerhet, berättar Emma. Resan i boken går från Arvika till Stockholm och handlar om det som händer under resans gång, fortsätter hon. 

Utan att avslöja för mycket av handlingen kan vi nämna att det är i tågets tysta avdelning som det konspireras om ett yttre hot som kan få vad som helst att spåra ur.

Själva idén till boken kom till under alla de tågresor Emma själv gjort. Under en tid reste hon väldigt mycket i sin tjänst på MSB där hon arbetade med huminatära insatser. Resorna blev många och i tysta avdelningen observerade hon väldigt många olika personligheter som sedan gav stoff till personerna i boken. 

   – Jag har väl kryddat karaktärerna lite, säger Emma, och skrattar. Men ibland överträffar verkligheten sagan.

Att Emma är en tjej med humor märks under vårt samtal men också i boken som är skriven på ett lättläst och humoristiskt sätt. Hon har redan börjat skissa på manus till nästa bok där handlingen denna gång förläggs till Åre och till händelserna i och vid liftarna. Det är ett ämne hon kan som den nöjesskidåkare hon är. En av karaktärern i Tyska avdelningen får följa med över till den nya boken.

Sin yrkeskarriär började Emma som brandman i Stockholm samtidigt som hon läste på Försvarshögskolan, och har idag en tjänst på Länsstyrelsen. Att skriva böcker däremot är en ren hobby. För lektorn Jorun Modén har hon gått författarkurser både här hemma i Sverige som i Frankrike. När nästa bok kommer att ges ut vet inte Emma i skrivande stund.

   – Jag och min man har två barn. Ett på 2,5 år och en på nio månader, och vi bor i hus på Gunnarskär. Skrivandet tar jag till när det blir tid över, avslutar Emma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.