Stålmannen höll vakt

Text:KRISTINA  Foto: HÅKAN

Den låga brottsligheten på Hammarö kanske har sin förklaring. Längs Hovlandavägen kunde man se Stålmannen spana ut över vidderna från sin telefonkiosk. Tyvärr är detta nu ett minne blott. I dagarna blev den stackarn misshandlad till skrot.

Conny Kindbom

Den gamla macken på Hovlandavägen lever kvar tack vare Conny Kindbom. Han köpte fastigheten 2002, kanske mest för att ha någonstans att ha alla sina prylar. Här fanns förr en bensinmack som även sålde hundkojor och Toyota. Efter det har här bland annat sålts båtar och mattor och här har funnits en billackeringsfirma. På baksidan har bland annat en bärgningsfirma och Hammarö tryckeri hållit till. 

De flesta skyltar är original som Conny hittat i gömmorna eller köpt på olika marknader och auktioner och renoverat upp. Allt eftersom Conny fått tag i eller själv byggt tidsenligt material har fastigheten dekorerats och en välskött 60-talsmack har växt fram. Och detaljerna är viktiga för Conny som lagt ner mycket tid på att forska i hur det såg ut, och att jaga skyltar, pumpar och automater.    

   Godisautomaten på fasaden var fylld och användes ända fram tills mynten byttes ut.    

   Det har dock inte gått att tanka bilen här sedan macken slog igen 1975. Att just Stålmannen står i telefonkiosken var en idé Conny fick.

– Meningen var att jag skulle ha jultomten, en påskkärring och Stålmannen här. Men jag har inte fått tag i en skyltdocka till påskkärringen än, skrattar Conny som skannar marknaden efter allt möjligt som kan passa in. Och som nu måste hitta en ersättare till Stålmannen. För vad är väl en telefonkiosk utan Clark Kent.

Tidstypisk bensinmack.
Nostalgi.
Så såg han ut, Stålmannen, när han stod på plats i sin telefonkiosk. Tyvärr har någon roat sig med att misshandla honom till skrot.
Esso bensinmack, barndomsminnen för många av oss.
Här är macken med en av Connys fina ögonstenar.
Stålmannen och macken längs Hovlandavägen.
På besök i garaget var denna godbit. En gammal bubbla.
Full koll på Hovlandavägen hade han Clark Kent under tiden han stod i kiosken.
Conny med sin pärla i tidstypisk jacka vid macken.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.