Starka strängar på långfredagen

Samarbetet och vänskapen har pågått i drygt 30 år. Och i år firar traditionen att spela i Skoghalls kyrka på långfredagen jämna fem år.

År 1983 satte musikteatern (nuvarande Wermland Opera) upp Glada Änkan på Karlstads teater.

– Vanja spelade 1:a violin vid sidan av maken Bengt, och jag spelade harpstämman, berättar Gunilla Steinert när vi träffas i makarna Steinerts hem på Trumvägen i samband med repetitionerna inför konserten på långfredagen.

Kombinationen violin och harpa hör inte till vanligheterna. Men den eventuella begränsningen utgör också förutsättning för repertoaren.

– Det är ganska meditativ musik, musik att sjunka ner i, förklarar Wanja Reese:

– Vi brukar inleda konserten lite mer allvarligt för att sedan övergå mot ljusare klanger och sinnesstämningar i enlighet med kyrkans sed inför stundande påskafton.

Under fotograferingen framför duon ett stycke kallat ”Sicilienne” av Paradis. I duons repertoar finns även klassiska verk av bland annat Mozart, Bizet och Fauré samt mer modern musik, exempelvis ”Gabriellas sång” av Stefan Nilsson och ”Brusa högre lilla Å” av Björn J:son Lindh.

– Det här är femte året vi blir tillfrågade om att spela på långfredagen, vilket vi tycker är glädjande. Vi blir annars mest tillfrågade om att spela på fester och bröllop, berättar Wanja som till vardags arbetar som violinpedagog vid Hammarös kulturskola.

_DSC6805

_DSC6845

_DSC6893-2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.