Startskottet går vecka 46

Måndagen den 10 november startar jakten på Hammarö.

-Troligen håller vi på som längs till torsdagen, berättar Arne Sundler, jaktledare vid Hammarö Jaktvårdsklubb.

Det är långt ifrån allmänt känt för gemene hammaröbo att det bedrivs jaktvård på ön. Men så sker, i organiserade former, sedan snart 90 år tillbaka. Årets tilldelning inom jaktvårdskretsen är tio älgar, varav hälften får vara kalvar. För rådjur har klubben beslutat om en frivillig tilldelning av max fyra djur per medlem. Som jämförelse beräknas det på Hammarö finnas 30-35 älgar och cirka 200 rådjur. Utan den kontrollerade jakten skulle det vara betydligt fler, menar Arne Sundler.

– Vi har ju inga rovdjur här, annat än rovfåglar. Men en hel del djur dör i trafiken, förklarar Ove Sundler som berättar att det även är jaktklubbens ansvar att ta tillvara på trafikdödade djur samt organisera eftersök på skadade djur.

Totalt har klubben 84 medlemmar varav ett 50-tal kommer att aktivt deltaga i jakten.

– Hela området är 2200 hektar, men det är inte sammanhängande mark vilket ställer stora krav på oss som är ute.

Arne Sundler kommer själv att starta veckan med ett pass på Vidön. Resterande områden ligger främst på öns södra och nordostliga delar, en del bara ett stenkast från bostadsbebyggelse.

– Säkerheten är otrolig viktig, en enda incident här ute och det är slut med jakten. Problemet på Hammarö är främst avsaknaden av naturliga kulfång i form av åsar eller vallar, ön är ju ganska flack, menar Ove Sundler som rekommenderar att man som privatperson inte vistas utanför de markerade vandringslederna under tiden jakten pågår.

– Och bär gärna varselväst, du syns du på långt håll.

ArneSundler

ArneSundlerJaktstugan

ArneSundlerVidSkyttebanan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.