Stefan fick träffa Agnes

Ett brev kan betyda så mycket. Bland annat att Sveriges statsminister tar sig tid att träffa familjen Olsson från Hammarö, mitt under brinnande regeringskris.

Solskenshistorien har berättats många gånger om, men för tydlighetens skull tar vi allt från början:

– Jag har alltid brytt mig om andra människor och velat hjälpa. Vi har skickat pengar och kläder tidigare, och när vi pratade om vi skulle kunna hjälpa flyktingarna nu föreslog mamma att jag skulle skriva ett brev till statsministern, förklarar Agnes.

Sagt och gjort. I början av september skickades brevet. Som svar lade Stefan Löfvén upp ett filmklipp några dagar senare där han tackade för brevet, som dock saknade avsändaradress. Filmen nådde så småningom till familjen Olsson som valde svara på samma sätt.

– Det kom upp ett rykte att allt var en pr-kupp. Jag fick lägga upp klippet på Lajkat.se, och typ två sekunder fick vi meddelande att statsministern ville prata med oss. Efter några minuter så ringde telefonen, berättar mamma Anna som för första, och möjligen enda gång i livet fick prata i telefon med en statsminister.

– Då var jag inte talför ska jag säga, skrattar Anna.

Dagen efter kom Lilla Aktuellt på besök. Och mediesverige hängde på. Några veckor senare for Agnes, Anna, storasyster Alice och pappa Johan till Rosenbad för att få träffa Stefan Löfvén.

– Det var fredagen den 9 oktober, det vill säga samma dag som Decemberöverenskommelsen föll. Men det märktes inte på honom, säger Anna.

Efter besöket kom Agnes tillbaka till sin klass och funderingarna kring hur de skulle kunna hjälpa människor i nöd fortsatte.

– Det var faktiskt mamma som kom på idén att anordna ett lopp där man betalar för att springa, berättar Agnes.

Bärstaloppet gick av stapeln torsdagen den 1 oktober.

– Vi började halv fem och skulle hålla på till klockan sju. Men i sista stund kom en stor scoutgrupp och ville vara med och då var det bara att fortsätta ett tag till, minns Agnes som tillsammans med sin klass kunde samla ihop hela 16 500 kronor.

Och kanske blir det ett nytt Bärstalopp även nästa år.

– Det tror jag. Men det kanske blir för ett annat syfte. Jag hoppas det kan bli lika stort en andra gång, säger Agnes.

flickorna hos stadsministern

Agnes och storasyster Alice tillsammans med statsminister Stefan Löfvén. Foto: Privat

_DSC3603-Redigera _DSC3615-Redigera

_DSC3616-Redigera _DSC3623-Redigera

Här finns bilder från Bärstaloppet:  https://www.hammaronytt.se/klass-rod-samlade-in-36-000

Klicka på länken för att se Agnes brev och videohälsning: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/809068-statsministerns-video-om-att-hjalpa-flyktingar-delas-av-tusentals

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.