Stolpjakt med ny karta

Stolpjakten i Friska Karlstad har blivit en smärre succé i grannkommunen.

Nu går satsningen på export till Hammarö.

Utvidgningen till Hammarö började redan i augusti då den sista av 2013 års kartor släpptes, innehållande stolpar utplacerade kring Kilenegården.

Och desto fler blir det nästa år. Men först ska en ny orienteringskarta över öa tas fram.

– Vi hoppas kunna få fram en karta över den norra delen av Hammarö, inklusive Skoghall till nästa år och sedan en karta över den södra delen till nästkommande år, berättar Tom Hollowell vid OK Tyr.

Friska Karlstad har funnits sedan 2009 och har växt stadigt med såväl stolpar som antal deltagare sedan dess. Föreningen stöttas årligen med 150 000 kronor av Karlstads kommun. När nu satsningen lanseras på Hammarö går vår kommun in med nästan tredubbla beloppet på ett bräde. OK Tyr har beviljats ett bidrag upp till 400 000 kronor från kommunen för att ta fram den nya orienteringskartan. Tyr har även sökt bidrag från annat håll som – i mån de beviljas – ska sänka Hammarö kommuns insats med motsvarande belopp.

– 400 000 kronor är mycket pengar, men vi kommer att dra nytta av kartan i vårt arbete, betonar Lars-Håkan Bengtsson, MBK- och GIS-samordnare på Hammarö kommun som också förklarar den höga kostnaden med att den nya orienteringskartan baseras på laser- och GPS-mätningar till skillnad mot den gamla, handritade kartan.

– OK Tyr kommer att äga kartmaterialet, men vi ska se till att vi får full tillgång till allt material.

Kartritningen kommer att utgå från kommunens primärkarta, som är mer detaljerad än en orienteringskarta. Men primärkartan har några år på nacken, och täcker dessutom inte öns södra delar.

– Kartritarna kan hitta eventuella brister i vår karta. Det har vi nytta av, inte minst inför nästa år då vi ska ta fram en ny besökskarta, säger Lars-Håkan Bengtsson.

web_Friska_karlstad_2013

Laget Elbyrån från Stora Enso, vinnare av Stolpjakten 2013.

 

web_LarsHakan_Bengtsson

Lars-Håkan Bengtsson. Foto: Hammarö kommun

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.