Stor inspiratör med spring i benen – vi träffar Malin Lundqvist

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN, PRIVAT

Malin skulle bli advokat men hittas nu ofta tillsammans med ett tjugotal personer som hon får att svettas ordentligt. Fysalls träningsgrupper är väldigt populära vilket är förståeligt. Malin är en fantastik inspiratör med stor kunskap om kropp och sinne.

Malin växte upp på Rud i Karlstad och var en inbiten hästtjej som också spelade innebandy på fritiden. Hon drömde om att bli läkare eller advokat men var riktigt skoltrött efter grundskolan. Hon insåg sina begränsningar och valde samhällsprogrammet med humanistisk inriktning eftersom hon gillar språk och att resa. Och reste gjorde hon, först till Italien för att arbeta som hästskötare och sedan till London. Mellan dessa resor flyttade Malin till Stockholm en tid. 

– Jag tänkte då som så många andra ungdomar att Karlstad var för litet för mig, det fanns inte det utbud jag ville ha, skrattar Malin. 

   Men hon ville uppleva världen, så hon flyttade till London tillsammans med en barndomskompis. 

– Jag tog ett banklån för att kunna åka dit, och vi skulle vara där i ett halvår. Men pengarna tog slut redan efter tio dagar och då hade vi inte ens hittat något jobb, skrattar Malin.

   Precis innan Londonsejouren hade hon träffat en kille, så hon var ganska sugen på att åka hem till en andra date. 

Väskorna packades upp hemma hos föräldrarna som då flyttat till Vidön. Andra daten gick bra, och innan hon visste ordet av hade hon flyttat in hos killen på Sommarro. Malin tog upp studierna och läste in ämnen på Komvux för att få behörighet och fortsätta utbildningen till advokat. Och hon hann gå den juridiska översiktskursen på universitetet innan hon blev gravid. 

– Jag sökte kursen beskattningsrätt sen också men gick helt in i väntabarnbubblan och tänkte bara på barnvagnar och sånt, skrattar Malin. 

   Istället tog hon extrajobb som personlig assistent innan sonen föddes. 

Under mammaledigheten började funderingarna kring om hon skulle fortsätta plugga eller
inte, och en vän hävdade be-stämt att Malin borde jobba som säljare. Och så blev det. Först på ett företag som sålde rengöringsprodukter. 

– Jag tycker det är kul att göra affärer. Det är väldigt roligt att sälja till någon som blir nöjd och vill köpa igen, berättar hon. 

   Malin avancerade och blev säljledare på företaget. Efter tre år blev hon headhuntad till ett företag som jobbade med ergonomi, och ganska snabbt blev hon försäljningschef med ett tjugotal säljare i sin organisation. 

Malin bytte återigen arbetsgivare men höll sig kvar i branschen och var försäljningschef i ytterligare två år. Inledningsvis arbetade hon endast med ergonomi, både som konsult och med försäljning av ergonomiska möbler, sedan utbildade hon även sjukgymnaster och arbetsterapeuter inom kontorsergonomi.

– Jag har blivit väldigt duktig på anatomi och fysiologi för att jag är intresserad av det. Jag fick ibland frågan vilken utbildning jag hade, men det hade jag ju ingen. Sjutton års erfarenhet borde väga mer, men det gjorde det inte i mångas ögon. Så då gick jag en PT-utbildning, mest för att få ett kvitto på min kunskap, berättar Malin. 

   Hon pluggade på kvällar och helger och vissa dagar fick hon även ta ledigt från jobbet för att slutföra utbildningen. Malin hade ingen tanke om att starta någon träningsverksamhet, hon ville bara ha en licens att visa upp. På grund av ägarbyte och stora förändringar på arbetsplatsen valde hon sedan att sluta och starta sitt företag Fysall. Och upptäckte att det var ganska tråkigt att inte ha kollegor och daglig kontakt med människor att coacha, som hon var van vid som chef. 

– Ingen ringde och undrade något, ingen behövde mig kändes det som, skrattar Malin.

Där föddes idén om en tränings-grupp för att få jobba med andras utvecklingsresa. 

– Jag startade en testgrupp där jag bland annat tvingade mamma att vara med och rehaba sitt knä som hon nyss bytt. Och jag fick blodad tand. Jag såg hur mycket bättre de mådde, de gick ner i vikt och fick bättre syreupptagningsförmåga och allt sånt. Då började jag med lite öppna pass, och sedan har det exploderat, berättar Malin. 

   Den direkta feedbacken när man ser att folk mår bra triggar Malin. 

– Det är som att ha kollegor jag får coacha, men slipper den jobbiga biten där anställda behöver sägas upp, omplaceras, deras missnöje eller vad det nu kan vara, berättar Malin. Alla är med av fri vilja, ingen är tvingad till något. Och det betalar till och med för det, skrattar Malin.

Malin testade sig fram för att hitta ett koncept som funkar. Till exempel hur länge hon kör grupperna. 

– Jag har landat i 60 dagar. Man kan lova sig själv att vara fysiskt aktiv så länge. Man kan se målet, man hinner köra i diket någon gång och hinner komma upp, berättar Malin. 

   Två dagar i veckan tränar man då med Malin i grupp, och två gånger egen träning. Man kan självklart göra samma sak helt själv, men Malin vill skapa en samhörighet.

– Jag vill bygga det här med att varje grupp blir en vargflock, att man hör till flocken. Kommer man inte så blir man saknad. Man garvar ihop, gör roliga grejer och lär känna varandra. Många får vänner för livet, och det har till och med uppstått kärlek i mina grupper. En del människor som kommer har heller inte så stort socialt nätverk, och helt plötsligt ingår de i ett sammanhang med 20-25 andra med samma mål, berättar Malin glatt.

Malins företag Fysall har tre ben. Kontorsmöbler, träningsgrupper och föreläsningar inom hälsa. ”En välbalanserad livsstil” är den populäraste föreläsningen där Malin pratar om ergonomi, stress, kost, sömn och träning. 

   Och träningsgrupperna är väldigt populära. Tre av grupperna tränar med Malin på måndagar och torsdagar, två grupper på tisdagar plus en löpgrupp på söndagar. Varje grupp tränar en timme var, och det är då lätt att tro att Malin själv är supervältränad. 

– Men jag tränar ju inte själv då, jag står och tar tid, blåser i visselpipan och är närvarande, berättar Malin som får ihop fyra timmars träning utöver dessa pass varje vecka. 

– Istället för att gå och fika med kompisar så ses vi på gymmet.
Vissa pass blir jättebra och vissa är riktiga kafferep, men man behöver ju det också, skrattar Malin. 

   Men alla timmar med träningsgrupper på kvällar och helger, får hon ihop någon tid med familjen undrar jag.

– Tidigare när jag var anställd så reste jag väldigt mycket med allt vad det innebär. Nu är jag ändå hemma mycket mer. Och när jag inte jobbar eller tränar så är jag hemma. Många har ju andra intressen som tar av fritiden. Jag har ju förmånen att jag får jobba med mitt intresse. Jag tycker träning är skitkul och får betalt för att göra det, skrattar Malin.

Ridning och innebandy slutade Malin med när hon flyttade till Stockholm, och sedan har det inte varit läge att återuppta det. Hennes nya passion är att vandra. I somras besteg hon Kebnekaise, en dröm hon haft i tio år.

– När vi kom upp på toppen så kände jag inre frid. Man fokuserar endast på var man sätter nästa steg. Det är helt otroligt. Jag förstod att det var det där jag skulle göra. Och så hade jag ingen mobiltäckning, vilket var väldigt skönt, berättar Malin.

   Nu är det Afrikas högsta berg som är nästa privata utmaning. 

– Kebnekaise var en otrolig upplevelse, men det var inte en så stor fysisk utmaning som jag hade trott, berättar Malin. Är man hyfsat tränad så är det inte så jobbigt. Man går ju långsamt. Så nu börjar jag så smått att planera för Kilimanjaro. Jag måste bara bestämma mig själv och få med mig några vänner, skrattar Malin.

Malin hänger fortfarande ihop med killen hon träffade strax innan Londonresan. De är gifta sedan många år och har två gemensamma söner. Malin blev bonusmamma och är numera även bonusmormor. Malin och Danne bor på Anneberg där de byggde sitt hus i första etappen, vilket är 13 år sedan nu.


Malin framför huset där hon har sin utgångspunkt i sitt företag Fysall.
Malin i showroomet som de har i företaget.
Malin bjöd verkligen på sig själv under vårt samtal.
En löpargrupp i full action.
Gruppträning på G.
Backträning.
Malin med en av sina vargflockar.
På toppen av Kebnekaise.

På toppen! Wow!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.