Stora Enso delade ut stipendier

Text: KRISTINA    Foto: HÅKAN 

Stora Enso Skoghalls bruk delade för andra gången ut stipendier till niondeklassare på Hammarö. 

Med frågeställningen ”Vilket jobb vill du ha på Skoghalls bruk samt vad krävs för att du ska få det?” skickades hela 67 bidrag in till Kristina Tranberg, HR-specialist. Tillsammans med kollegor lästes alla bidrag igenom och åtta stycken valdes ut, fyra från Mörmoskolan och fyra från Hammarlunden. 

I slutet av maj fick eleverna sina stipendier om 2 000 kr.

– Det är intressant att få ungdomarna engagerade i olika frågor. De har nu fått tänka till om vad som krävs av dem, är det bara betyg, bara attityd, vad är det för utbildning och vad vill de göra. Det är jättekul att vi fick så många bidrag, berättar Kristina Tranberg som tyckte det var väldigt svårt att välja ut endast åtta vinnare. 

HammaröNytt fick välja ett av bidragen för publicering och vi valde Alma Karlssons som du kan läsa här intill. 

– Det var ganska svårt att skriva. Jag har sökt natur men vet inte riktigt vad jag vill jobba med. Men jag kan absolut tänka mig att jobba på bruket, berättar Alma.

Alla stipendiaterna.
I ur och skur är vi på HammaröNytt ute på jobb. Denna gång är det Alma Karlsson som blir intervjuad av Kicki.
Alma Karlsson med sitt stipendium. Vi valde att publicera hennes bidrag.

Naturen det viktigaste

För mig är naturen det allra viktigaste vi har. Det är människans uppgift att ta hand om naturen och planeten för att se till att våra framtida generationer kommer ha möjlighet att leva på denna planet. När jag såg på er informationsfilm blev jag imponerad över hur mycket ni pratade om naturen och hur mycket ni gör för att ta hand om naturen så bra som möjligt.

Jag heter Alma Karlsson och fyller 16 år nu i maj. Jag är intresserad av att jobba hos er som ingenjör. Jag vill utveckla era maskiner att bli så miljövänliga som möjligt och jag vill utveckla era metoder för att de ska hjälpa miljön så mycket som möjligt. Jag vill jobba för att minska de transporter som leder till fossila utsläpp och jag vill vara med och utveckla nya sätt att minska den globala uppvärmningen. Jag är medveten om att ni redan gör många positiva saker för naturen just nu. Men jag tror fortfarande att möjligheten finns att vi kan göra något mer tillsammans. Det är min och mina kompisars framtid som står på spel och jag tror att vi ungdomar har en del intressanta idéer om vad vi måste göra för att spara på naturens resurser.

För att få ingenjörsyrket skulle jag börja med att välja en teknisk gymnasieutbildning för att bli behörig till vidare utbildningar. Till hösten ska jag börja naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, vilket är en väldigt bred linje och ger mig behörighet till civilingenjörsutbildningar. För att komma in på civilingenjörsprogrammet som är en femårig utbildning krävs relativt bra betyg och det varierar beroende på vilken utbildning man söker. Jag har höga mål och krav på mig själv och vill ta mig igenom gymnasiet med bra betyg som förhoppningsvis leder mig till önskad vidareutbildning.

Som sagt har jag höga krav på mig själv och det tror jag kan hjälpa mig i yrkeslivet eftersom det motiverar mig. Mina krav på mig själv kommer inspirera mig att kämpa hårt och följa mina drömmar.

För mig är jämställdhet väldigt viktigt och är något som jag är intresserad av att jobba med. Ingenjörsyrket ger fortfarande bilden av att vara mansdominerat. Det behöver naturligtvis inte vara negativt arbetsmässigt, men det är synd om den bilden skrämmer bort kvinnor. En dröm för mig är att även få arbeta med jämställdhet och det är något jag tror skulle vara möjligt på Stora Enso.

Jag tycker att Stora Enso är ett så bra exempel på hur vi i Sverige borde använda resurserna vi har. Sverige består enligt WWF av 28 miljoner ha skog vilket motsvarar ungefär 70 % av Sveriges area. Här i Sverige har vi lyckats bevara vår skog och vi måste fortsätta med det.

Jag är sammanfattningsvis intresserad av att utveckla hur ni på Stora Enso tar hand om naturen. Det är något som jag brinner för och tror att jag skulle kunna hjälpa till med. Jag är övertygad om att min drivkraft kan bidra till att jag blir rätt person för jobbet. 

Alma Karlsson 

Hammarlundens skola 9a 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.