Stört, Starboys och Mammas pojkar – Johan Östling förnyar koncepten

Foto: Sofie Borg

Hammarögrabben Johan Östling har gjort sig ett namn, inte minst för rollerna i Ulf Malmros filmer Smala Sussie och Bröllopsfotografen. Nu är han aktuell med sin första huvudroll i filmen Mammas pojkar och samtidigt har han och övriga bandmedlemmar i showgruppen Starboys bestämt sig för att sätta punkt och börja om.
– Vi har gjort samma grej i 15 år och vi kände att det var dags för något nytt. Kör man på samma grej hela tiden så kan man till slut inte avgöra kvalitén på det, säger han.

Foto: Sofie Borg

Johan Östling är en av medlemmarna i det sex man starka showbandet Starboys som rönt stora framgångar med sina 60-talsinspirerade föreställningar. Gruppen har bland annat medverkat vid Ladies night i Globen och 2008 tilldelads de Stallbrödernas stipendium. När HammaröNytt träffar Johan har rykten florerat att gruppen ska lägga ner, något som han menar är sant till viss del.
– På ett vis lägger vi ner, säger han. Men Starboys som grupp finns kvar och från och med januari 2013 sätter vi oss ner med ett helt blankt papper. Nu har vi många nummer som vi har kört med i tio år och för att kunna ha den där unika glädjen med spelandet så måste man hitta nya infallsvinklar. Det finns inga mer bra låtar kvar från 60-talet, vi har spelat alla.
Han säger att bandet har lika roligt i dag som de hade vid starten för 15 år sedan och det är av den anledningen som de vill hitta ett nytt koncept för gruppen.
– Det är det vi vill hålla fast vid, Starboys har inget på scenen att göra om vi inte har kul, då blir det bara att ta betalt. Man kommer definitivt att känna igen Starboys, men vi kommer att göra saker som ingen har sett förut, säger han.
Det har runnit mycket vatten under broarna sedan Starboys grundades, men när det hela startade var Johan, enligt egen utsago, inte med.
– Tvillingarna Andreas och Martin bodde granne med Björn. De mimade till Beatles och de enda ord de kunde på engelska var ”star” och ”boys”, därifrån kommer namnet. Men det var många konstellationer innan Starboys blev till. Det är inte världens bästa namn heller, det är cheesy som fan. Starboys har varit med sen innan giftermål och barn och husköp. Man har verkligen fått lära sig att ta hänsyn till allas behov, det har varit som en blandning mellan en nöjesresa och militärtjänsten.

Johan är nu aktuell som en av huvudrollerna i Ulf Malmros senaste film, Mammas pojkar, där han återigen spelar mot vapendragaren och bandkamraten Björn Starrin. Första gången Björn och Johan spelade mot varandra var i Ulf Malmros hyllade film Smala Sussie från 2003, men det

Foto: Privat

samarbetet kom sig av en ren slump.
– Ibland måste man tro på ödet, säger Johan. Jag hatar auditions där folk ska se vad man kan och bedöma vad man duger till, men jag blev tvingad iväg till audition för Smala Sussie av en kompis. Björn hade också gått, men det visste vi inte. Björn fick rollen och sen tog det ett tag och så fick jag också en roll, men de visste inte om att vi kände varandra.
2009 kom filmen Bröllopsfotografen, också med Johan och Björn i två av rollerna. Och nu spelar de två hårdrocksbröder i Mammas pojkar och rollen är Johans första huvudroll.
– Jag har precis fått filmaffischerna, då kändes det på riktigt, det är första gången jag har varit med på en filmaffisch, säger han.
Han säger dock att det har varit mycket jobb med filmen jämfört med de andra produktionerna.
– Tidigare har det bara varit kortare inhopp, men nu var det 40 dagars inspelning. Det var upp klockan 6 för att bli hårdrockare, hem klockan 7 på kvällen och bli mig själv igen och sen upp klockan 6 morgonen efter. Man måste vara alert 13 timmar per dag och jag har fyra barn och en underbar fru hemma som det sliter på.
Vad gäller själva arbetet som skådespelare så menar han att det handlar om att vara sig själv i så stor utsträckning som möjligt.
– Malmros har valt mig för den jag är så det är bara att skala bort allt annat och vara sig själv. Men samtidigt ska man se till att scenen går åt det håll den ska. Ulf vill att scenen ska gå som den är skriven, men när han har fått den så brukar han säga: ”Hur skulle du ha gjort det?”. Då kan man använda ord och reaktioner som kommer naturligt. Han är väldigt snabb med att se vad han gillar och det tycker jag är kul.

Foto: Privat

Malmros filmer har ofta tunga skådespelarnamn, bland andra Tuva Novotny, Kjell Bergqvist, Michael Nyqvist och Johannes Brost, och Johan menar att det har varit utvecklande att arbeta med etablerade skådespelare.
– Man lär sig saker om sig själv när man träffar mer professionella skådisar. Kjell Bergqvist och Tuva Novotny är väldigt avslappnade personer, det är ingen prestige och när kameran rullar så är de väldigt mycket som de är annars.
Men han är dock inte själv intresserad av att göra storkarriär inom filmen eller att bli kändis för sakens skull.
– Jag har aldrig haft någon akut längtan att få en karriär inom film, jag skulle inte göra ett tungt drama till exempel, säger han. Det ska vara kul och det måste passa med Starboys och familjen. Jag gillar att vara hyfsat anonym, jag skulle aldrig sitta och dutta på Bingolotto eller ställa upp i Big Brother eller nåt sånt.
Men han har inte kunnat behålla anonymiteten fullt ut och han berättar att folk har börjat känna igen honom på stan.
– Vi har turnerat mycket med Starboys och det är mycket folk som kommer fram och känner igen en. Det är jättekul så länge folk tycker att det man gör är bra.

Vid sidan av allt annat är Johan, tillsammans med Björn Starrin och Malte Hallqvist, i full gång med föreställningen Stört, ett projekt som syftar att göra ett inlägg i samhällsdebatten.
– Stört har en lite allvarligare ton, berättar Johan. Malte Hallqvist är världens roligaste person och vi är en trio som trivs jävligt bra ihop. Stört handlar en del om hur folk ser på invandring och bögar och vi försöker vända spegeln mot publiken.
Föreställningen har blivit väl mottagen av både publik och kritiker och Johan berättar att arbetet har haft många fördelar.
– Det har varit jättekul på tre sätt: Det har varit fantastiskt att få jobba med Malte. Sen är det kul att vara på teater där man inte behöver dela uppmärksamheten med ett glas öl. Och så har det varit härligt att få kasta sig ut och prata om fördomar, det är oerhört skönt att få skoja om sådana saker. Vi har fått väldigt bra respons från utlandsfödda som tycker att det är jättekul.
Stört skulle bara bli en enda föreställning, men det blev åtta och fler är inbokade. Och Johan menar att det finns gott om fördomar i samhället.
– Det finns oerhört mycket fördomar, ibland är det bra men oftast är det åt skogen. Man hör ju till exempel om ”det finska blodet”. Vi har haft med i showen att vi har visat projektorbilder av ”svenskt kvalitetsblod” och sen lägger vi upp en bild på blod från en person från säg Somalia och visar skillnaderna. Och det finns ju inga skillnader. Vi har kört det i Grums bland annat, där de har en stor andel utlandsfödda, och det har gått hem som fan.
Showen har också spelats för skolungdomar och där menar Johan att det är viktigt att ge luft åt frågorna om fördomar snarare än att sopa dem under

Foto: Klara Event

mattan.
– Det går inte att som vuxen säga att det inte är fint att känna så, ungdomarna kanske känner så i alla fall. Man måste ta en annan infallsvinkel. Det var likadant som när folk var chockade över att Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen, det är inte konstigt för de här åsikterna finns. Men det är bättre att folk får bilda sig en egen uppfattning.
Trion har redan material till vad Johan kallar Stört 2.0 och han menar att det har varit väldigt tillfredsställande att få göra underhållning med substans. Och att det handlar om perspektiv på hur små våra konflikter egentligen är.
– Jag såg bilden på killen som hoppade från rymden och han pratade om att alla människor borde se vad han såg. Det är som att lopporna på en hund skulle bråka om vems hunden är.

Att ha många järn i elden, särskilt om man är en offentlig person, kan slita på familjelivet och Johan säger att det behövs en partner med stort tålamod.
– Jag har en väldigt förstående fru, så är det, det är ett väldigt trixande med dagis, säger han. Sen har jag en dotter på 14 hemma och hon har koll på vad som händer, de tre andra är lite för små än. Jag tror att dottern tycker att det jag gör är kul, och kanske lite pinsamt ibland.
För egen del försöker han uppfostra sina barn fördomsfritt och att vara nöjda med sig själva.
– Det har vi också med i Stört att innan barnen börjar skolan så är allt så fritt, flickorna är prinsessor, eller pojkarna för den delen, det är fritt från könsroller. Men efter att teven gör sitt intågande så ändras det, då måste alla vara med i Idol eller skönhetsoperera sig för att duga. Alla som botoxar sig får ett särdrag och unga människor gör det här.
Men han menar att det inte är lätt att balansera barnuppfostran.
– Det är svårt som fan att vara med och styra rätt. Man försöker att få dem att tänka själv och gå på magkänslan. Man vill inte att barnen ska bli lydiga söndagsskolebarn, man vill att de ska kunna vara lite obekväma annars blir de väldigt lättledda.

Foto: Sofie Borg

Det som ligger i pipeline för Johan nu är Starboys julshow på Nöjesfabriken.
– Vi repar som fan nu, säger han. Vi kommer att ta det bästa från våra nio krogshower och slå ihop det. Det här är fjärde och sista året som vi kör julshowen på Nöjesfabriken, vi har premiär 23 november och kör 15 föreställningar.
Och han lovar samma energi på scenen även om han medger att de börjar bli äldre.
– Vi kör som fan jämt, och det är jag jävligt stolt över. Men det slår mig mer och mer att ny är man 40 och inte 25 längre. Förr kunde man studsa runt som ett popcorn på scenen i en och en halv timme, och det gör man väl fortfarande i och för sig, men nu känner man av det mer efteråt.
Men han menar att åldern inte kommer göras någon större skillnad för Starboys framtid.
– Jag tror nog att vi aldrig kommer att lägga ner. Vi har Sven-Ingvars som förebilder och Sven-Erik är bättre än någonsin och Rolling Stones också för den delen. Vi kommer alltid att träffas och spela och ha kul, men sen är frågan om det alltid kommer att bli på en professionell nivå.
Men i höst är det i alla fall sista chansen att se de traditionella Starboys och resten får framtiden utvisa.
– Vi vill nog samma sak allihop, vi vet bara inte vad än. Nåt som känns fräscht. Man kan inte rida på det som var, det måste vara bra om man ska förtjäna en publik.

HammaröNytts förra huvudperson Anna Kramer skickade med en fråga till Johan.
– Hur ser din framtida filmkarriär ut? Och måste jag hitta en ny modell till klädauktionerna när du inte har tid med mig längre?
– Hon pratade om att hon hade nya långkalsonger med gitarrer på och kan jag få ett par såna så är jag Anna Kramer trogen. Jag ska se om jag kan få med dem i nästa Malmros-film.

Foto: Klara Event

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.