Styrelseproffset från Västra Skagene

Text: JONATHAN  Foto: CHRISTINE

– Alvar Eriksson vet hur man svingar på ordförandeklubba och fiskespö

Sextioåtta år – så länge har Alvar Eriksson varit ordförande i Hammarö NTO-förening. Fiskenät har han vittjat sedan barnsben.

Alvar Eriksson föddes 1933 och växte upp på Västra Skagene. Avståndet mellan familjens hus ned till Vänerns strand var minimalt och den unge Alvar tog alla chanser att umgås med de lokala fiskarna nere vid sjön.

– Det fanns inte så många jämnåriga ute på landet där jag växte upp, berättar Alvar. Jag var ensam mycket och lärde mig att ta egna initiativ. Att hjälpa fiskargubbarna med sina redskap var en stor del av mitt liv som barn. Jag gillade att umgås med dem och det var där mitt intresse för fiske föddes. Hela bygden var präglad av fisket på den tiden.

Att leva på fisket var knapert. Men det gick om man hushöll med pengarna.

– Att livnära sig som fiskare är väldigt varierat. Varje säsong har sina arter och olika redskap, berättar Alvar. Nät och ryssjor, abborrar och gäddor och när isen lade sig så var det lake som skulle dras upp.

Alvar kom att bli kvar på Västra Skagene ända till 1969. Som trettiosexåring bildade han familj och flyttade till Karlstad. Nyblivna hustrun arbetade på yrkesskolan och Alvar såg sig om efter en annan sysselsättning.

– Jag kände till bröderna Beckman i Skåre och när de skulle utöka verksamheten i sitt stenhuggeri så fick jag erbjudande om att börja hos dem, berättar Alvar. Jag var stenarbetare hos Beckmans och det var ett grovt arbete. Jag sågade och slipade sten men textsättning och gravyr fick andra sköta. I mitt arbete ingick också att montera gravstenar ute på kyrkogårdar.

Familjen utökades och när äldsta dottern skulle börja skolan gick flyttlasset till Värmskog. En bra bit från arbetsplatsen i Karlstad. Alvar fick dock snabbt ett nytt jobb inom samma gebit. Nu befinner vi oss i mitten av sjuttiotalet.

– 1977 började jag som kyrko-gårdsvaktmästare på Värmskogs kyrka, förklarar Alvar. Det passade mig perfekt och jag kom att bli kvar tills jag gick i pension. Under somrarna behövde vi vara två på kôrrgårn men på vinterhalvåret arbetade jag i kyrkans skog.

Avståndet till Vänern var långt men i närheten fanns två tjärnar som kunde stilla suget efter att fiska.

– Där fångar jag fortfarande min matfisk, berättar Alvar. Det är svårt att släppa och jag har faktiskt inte tröttnat på vare sig gädda eller abborre.

Trots att Alvar sedan länge har flyttat ifrån Hammarö så är hans engagemang i kommunen fortfarande stort. Inte minst inom Hammarö NTO-förening där Alvar har varit ordförande i ofattbara sextioåtta år. En tid som sätter de flesta styrelseproffs i skuggan. Hur Alvar kom med i NTO-organisationen var lika självklart som att bära ett fiskespö.

– Min far, Erik Eriksson, var med och grundade föreningen, säger Alvar. De hade en väldigt aktiv junioravdelning som jag naturligtvis gick med i. Vi spenderade mycket tid ute i naturen och hittade på allt möjligt. Det kom att bli en fritidssysselsättning för oss ute på landet.

Med åren så utökades NTO:s verksamhet åt flera håll. Studiecirklar kom att bli en viktig del av föreningens aktiviteter och de var mycket uppskattade.

– Vi var många som bara hade sjuårig folkskola som utbildning och törstade efter mer. NTO:s studiecirklar fungerade som en sorts vidareutbildning för de som var intresserade. Jag tror att det hjälpte många att bli lite mer pålästa om allt möjligt.

En av studiecirklarna handlade om konst och kom att bli en språngbräda för hela föreningen.

– Den studiecirkeln resulterade i en konstutställning som sedan kom att bli ett stående arrangemang. Maria Sjöberg bodde i närheten av vår föreningslokal i Svenshult och startade konstutställningen som kom att bli ett väldigt uppskattat kulturevenemang på Hammarö. Tillsammans med teaterföreningen Kultur på landsbygd har vi också arrangerat mycket under åren. Den kulturella delen av NTO:s verksamhet är något jag är väldigt stolt över.

Bygdegården i Svenshult är själva navet i föreningens verksamhet och byggdes för att fungera som en samlingspunkt för hela bygden. 2018 har den samma regler som när den färdigställdes.

– Det ska vara helnyktra arrangemang, påpekar Alvar. Det höjer kvalitén på vår verksamhet.

Idag har NTO Hammarö ett fem-tiotal medlemmar och Alvar känner av samma problematik som all föreningsverksamhet gör idag.

– Många stödjer syftet och tanken med vår verksamhet men har samtidigt svårt att finna tid för att engagera sig. Alla har så mycket annat i livet som tar tid. Det borde vara barnfamiljer som driver vår verksamhet men idag tar barn en stor del av en familjs tid. Så är det bara. Men vi har en livlig junioravdelning med olika verksamheter. Vi samlas och pratar om saker som ligger oss varmt om hjärtat, stöttar varandra och håller våra traditioner levande. Vi anser ju att den helnyktra tanken ska få ett större utrymme i dagens samhälle.

Exakt där finns det mycket att kämpa emot för en nykterhetsförening. Idag syns alkohol i alla sammanhang och det är något som irriterar Alvar Eriksson.

– Frågorna är lika viktiga idag som för femtio år sedan, säger Alvar. Och det finns en stor för-ståelse för de här frågorna. Men vi kämpar hela tiden mot normaliseringen av alkohol och då främst hur alkohol framställs i media. Idag kan man knappt se ett tv-program utan att exponeras för alkohol i någon form. Oavsett vad programmet handlar om. Det tycker vi inom NTO är en styggelse.

Vilka som har en betydande del i det spelet har Alvar en tydlig åsikt om.

– Naturligtvis har alkoholindustrin en stor del i skulden. Det har blivit en självklarhet för de som producerar programmen. Men det behöver inte vara så. Kampen mot alkoholindustrin är tuff, men den är inte hopplös. Vi behöver bli bättre på att ta debatten.

Så hur gör då en förening som NTO för att fylla på i sitt medlemsregister?

– Vi har rekryteringsdagar i Skoghalls centrum, berättar Alvar. En sådan dag kan ge en handfull nya medlemmar. De riktigt unga är kanske inte intresserade ännu utan vi siktar främst på medelålders och lite äldre. Då tycker man att det är viktigt att stötta vår verksamhet. Vi är hoppfulla inför framtiden och fyller en social funktion. Vi har ett intresse att samlas kring och sådana tillfällen behöver det bli fler av i samhället.

Som att ett sextioåttaårigt ordförandeskap i en förening inte vore nog så svingar Alvar Eriksson även styrelseklubban i Hammarö Fiskeriförening. Även där finns viktiga frågor att hålla vid liv.

– Tack vare att våra medlemmar rör sig ute på vattnet så har vi koll på vad som händer. Vänern är en otrolig tillgång som matproducent. Vi värnar om husbehovsfisket och att den som fiskar är snäll mot fiskebeståndet. I framtiden kanske det blir mer och mer nödvändigt att vi nyttjar fiskebeståndet och att Vänern inte fungerar bara som en lekstuga. Är det bara ett nöje så kan det spåra ur.

Med många års erfarenhet vet Alvar Eriksson hur man sätter samman en styrelse som kan få jobbet gjort. Oavsett föreningens verksamhet. Vad är då hemligheten?

– En styrelse ska vara som en spegelbild av samhället i stort. Jag var ju inte affärsman och kunde inte ha hand om redskapsförsäljningen inom Hammarö Fiskeriförening men då sa Stig Sjöberg att han kunde ta hand om den om jag blev ord-förande. Ett otroligt givande samarbete och en bra lösning. Med rätt person på rätt stol blir det oftast bra.

Föreningen arrenderar nu Hammarö kommuns fiskevatten och fördelar fiskeplatser bland medlemmarna.

– Vid midsommar lämnar siklöjan djupen ute i Vänern och vi försöker lära Hammaröborna att äta siklöja så som man gjort i alla tider. Därför anordnar vi varje år Siklöjans dag. Vi fiskar, kokar, steker och röker siklöja och bjuder alla som vill komma att smaka. Det är en mycket upp-
skattad dag i vår verksamhet.

Stilstudie av Alvar. Här ses han framför huset på Svenshult där  NTO håller till. Nedan syns Alvar under ett av styrelsemötena där. Till höger om Alvar sitter hans fru.

Längst ner ser ni den charter, stadgar, som är ifrån när NTO bildades. Erik Eriksson, skattmästare, är Alvars far. Denna charter hänger fortfarande kvar i lokalen där den hängdes upp vid starten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.