”Sugar” inte bara sött

Text:LENNART HYNYNEN  Foto: KRISTINA

 Vintern har anlänt. Visserligen inte med den pompösa entrén som den kan anlända i utan försiktigt med lite kyla och stilla snöfall.

Jag har tidigare nämnt det arbete som kommunen och polisen gör tillsammans i det vi kallar Medborgarlöftet. 31 oktober gjorde ett tjugotal personer en trygghetsvandring på olika platser i vår kommun. Bland annat var vi i Skoghalls centrum och vid Hammarlundens skola och tittade. Av de 20-talet personer som var med var, förutom jag från polisen och Rebecca Strandberg som är Räddningstjänstens Trygghetskoordinator, ett antal tjänstemän och politiker från kommunen med. Vi tittade bland annat på hur belysning var beskaffat på platserna. Vi vill ju att det ska kännas tryggt när man rör sig utomhus, även under dygnets mörka timmar. Det här medborgarlöftet går nu mot sitt slut och diskussionen är igång med kommunen om vad ett nytt medborgarlöfte ska innefatta.

När det gäller brott här på ön så är läget fortsatt lugnt. Det är några små-brott som vanligt. De stölder av BMW-delar som jag höjde ett varnande finger för i min förra krönika och som pågått i Karlstad med omnejd har vi hitills sluppit här på ön. Vi får hoppas att det fortsätter så.

Har du som tonårsförälder koll på vad ditt barn håller på med utanför hemmet och på nätet? I tonåren hamnar de lätt på fel sida av lagen eller i sammanhang som kan vara rent av farliga för dem. Nu har det dykt upp en relativt ny företeelse som jag måste göra er uppmärksamma på. Det kallas sugardejting.

Sugardejting är en oftast sexuell relation som består av ett arrangemang mellan en äldre part, kallas sugardaddy eller sugarmama, och en yngre part, sugarbaby eller toyboy. De ingår en relation med ett avtal om er-sättning. Den äldre parten har ofta gott om pengar och betalar den yngre för umgänget. Betalningen kan vara allt från dyra märkeskläder och märkesväskor till rena kontant-er. Nästan alltid förekommer sexuella tjänster mellan parterna trots att sajterna och apparna inte nämner det. 

Den här företeelsen började 2013 i Danmark och har spridit sig bland annat hit till Sverige. På sajter och i appar skapar  ungdomar en profil och sen är det bara för de äldre att välja och vraka. Kravet om att ha fyllt arton år är lätt att ta sig förbi, det görs inga ålderskontroller. Till min stora förvåning är det otroligt många både killar och tjejer från Karlstad med på dessa sidor, och steget till Hammarö är ju inte långt. Även om det inte alltid förekommer kontanter som ersättning så liknas detta vid prostitution enligt lagen. Många undomar lockas av kontanter och inser inte vilka förödande konsekvenser det blir. 

Så om ditt barn kommer hem med nya dyra saker, plötsligt har ovanligt mycket pengar, får många telefonsamtal och har superkoll på sin telefon bör du dra öronen åt dig. Var uppmärksam och prata med ditt barn! 

Be careful out there!

LennartLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.