Svenska mästare – igen!

Text: ANNIKA  Foto: PRIVAT

När vi träffar svenska mästarna i bugg är det två väldigt trötta dansare vi möter. Att Elizabeth Lindström och Karl Lettenström är lite slitna är inte så konstigt. Uppladdningen inför detta SM har pågått under lång tid och varit planerad in i minsta detalj.

31 maj – 1 juni gick SM i bugg och Boogie Woogie i Gavlerinken, Gävle. En hel busslass med tävlande, ledare, tränare och föräldrar från Dansklubben Rocksulan drog iväg tillsammans. 

– Just gemenskapen i vår klubb är helt fantastisk, berättar Elizabeth. Det är mycket tack vare den här klubbandan som vi presterat så bra som vi gjort, fortsätter hon.

Och att det är en klubb där de aktiva stöttar varandra syns verkligen på den medaljskörd de hade med sig hem från Gävle.

– Det blev hela fyra SM-guld och fyra SM-brons, nästan grandslam, säger Karl leende.

Elizabeth och Karl bor på Skoghall och har dansat tillsammans i fem år. Första året de var med och tävlade kom de fyra i sin klass. Nu har de tagit sitt fjärde SM-guld i rad. För att försvara sin titel och för att hålla sig på topp krävs noggrann planering. Träningsdosen har legat stadigt på minst fyra pass i veckan. Lägg sedan till alla timmar de tränar andra dansande par, både i sin hemmaklubb och som gästtränare i andra klubbar.

– Vi har tränaruppdrag från Kalmar ända upp till Sundsvall, berättar Karl.

För Dessa elitidrottare är det inte bara träning som gäller. Vad de äter och vilka kläder de dansar i lämnas inte åt slumpen. Men musiken under tävling får de inte veta i förhand. 

– I bugg gäller det att vara spontan. Vi vet inte vilken musik vi ska dansa till så här gäller det att improvisera. Bettan och jag tänker lika i dansen, vilket gör att vi blir väldigt samdansade, berättar Karl.

Själva tävlingsbuggen avgörs i två delar, en långsam och en snabb omgång. Den snabba delen innehåller mer explosivitet och hålligång, och det är Karl och Bettan bäst på i Sverige. De fick även med sig en bronsmedalj i Boogie Woogie-klassen. Och tillsammans med NM-titeln de vann tidigare i våras så måste man väl säga att de gjort en fantastisk säsong.

Nästa år går SM i Örnsköldsvik. 

– Om vi kommer att satsa på en säsong till återstår att se, vi har inte hunnit diskutera så långt ännu. Men dansen är ju vårt liv, säger Elizabeth med ett finurligt leende och sneglar på Karl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.