Synen på att man får vara som man är har gjort det coolt att dansa

Text: HANNA  Foto: CHRISTINE

Vi träffar danstränaren och förbundskaptenen Mats Ivarsson

Det började med bugg på bryggan vid sommarstället i Skoghall. Sedan dess har han deltagit i nio SM och tränat par i världseliten. Vi träffar Hammaröbon Mats Ivarsson, förbundskapten och tränare i bugg och rock’n roll, för att få veta mer om hans danskarriär och varför det är coolt att dansa bugg idag. 

– Jag började dansa när jag var tio år hos Yngve Segerström i Karlstad. Jag var egentligen inte så intresserad av dansen utan mer av dansbandsmusiken och tjejerna, berättar Mats och skrattar. Till en början var jag inte heller särskilt duktig och hade flera olika danspartners men jag märkte snabbt att jag gillade att tävla, fortsätter Mats.

Mats började tävlingsdansa när han var 13 år och har sedan dess ställt upp i nio SM i bugg och vunnit SM i dubbelbugg 1991.

– Vi var från början inga stora talanger men vi hade alla tre en stark vilja. Vi var jämt ihop och tränade flera dagar i veckan. Var det inte träning så var det tävling och så mycket annan fritid fanns inte, säger Mats.

Vid 18 års ålder och med otaliga dagar, kvällar och helger bakom sig av träningar och tävlingar, slutade Mats att dansa för att istället bli tränare.

Idag lever han på dansen, är förbundskapten och tränar föreningar i hela Sverige, från barngrupper i Fjällbacka till tävlingsdansare i Sollefteå.

Vi träffar Mats i den nedlagda folkskolan Nyskolan på Bruksgatan i Skoghall där Dancing Team Club, DTC, Hammarö haft sin verksamhet sedan 1995. Det var hans mamma Margareta Ivarsson som startade klubben 1990 till följd av att Mats var så engagerad inom dansen och att intresset för att dansa var så stort på Hammarö. Små och stora pokaler pryder väggarna och vittnar om flera framgångar i olika mästerskap. Mats är idag aktiv tränare på DTC

Hammarö som idag har cirka 200 medlemmar varav 30 aktiva tävlande som tävlar i bugg, dubbelbugg och boogie woogie.

– Sverige är störst i Europa inom boogie woogie och från DTC Hammarö är flera par med i landslaget och på elitnivå, berättar Mats.

Även inom buggen är tävlingspar från Hammarö kända namn inom danssporten och har vunnit SM två år i rad.

– En stor del av framgången beror på att vi har en bra lokal, att de kan träna när de vill och att vi har en förening med bra struktur, fortsätter Mats.

Mats saknar inte själv att tävla men menar att nerverna finns kvar.

– Känslan när någon man tränat vinner är jättekul. När jag själv tävlade spydde jag inför varje tävling, men nervositeten är nästan värre när man står bredvid som tränare, menar Mats.

Nästa år går både SM, VM och EM av stapeln och det är hård träning som gäller just nu. Med hiskliga 208 steg per minut i boogie woogie, jämfört med behagligt buggtempo på 150 steg per minut, gäller det att veta vart man har sina fötter samtidigt som man ska ha musikaliteten, koordinationen och styrkan att kunna leverera inför domarna.

– Det är stor press i den höga nivån. Alla dansares stora utmaning är relationen, att dra åt samma håll, respektera och lyssna på varandra. Ibland kan man tycka att de ska träna mer, men jag brukar säga att de ska skaffa en parterapeut istället, skrattar Mats.

Mats passion för dansen går inte att ta miste på då han med stor inlevelse berättar om hur buggen utvecklats från swingdansen Lindy hop under 1930 i USA och influerat många andra danser som boogie woogie och rock’n roll. Det märks att han brinner för danskulturen och att skapa så bra förutsättningar som möjligt för dansarna.

– Vi har flera stora utmaningar och jag jobbar stenhårt för att förbundet ska höja åldersregeln i juniorklassen från 18 år till 21 år. Idag tappar vi flera duktiga dansare då de måste tävla mot par med mycket mer erfarenhet, säger Mats.

Även jämställdhetsperspektivet har tagit alltmer plats på senare år.

– Idag talar man inte lika mycket om man och kvinna utan istället om förare och följare för att rikta sig till alla, berättar Mats.

Det är fortfarande fler tjejer än killar som dansar men Mats märker av en stor attitydförändring från när han själv var yngre.

– När jag var yngre så var det inte uppskattat att dansa och det var en hård attityd, även bland tjejerna. Men jag brydde mig inte. Livet för mig har handlat om dansen och alla mina vänner har funnits där också. Men när min yngre bror, som växte upp i början av 90-talet, började dansa var det annorlunda. Jag tror att TV har spelat en stor roll med program som Let’s dance och jag tror också att hela jämställdhetsfrågan har gjort mycket för hela samhället. Synen på att man får vara som man är och göra vad man vill har gjort det coolt att dansa, säger Mats.

Utöver dansen är politik ett stort intresse och Mats är idag aktiv i kommunstyrelsen inom Centerpartiet. Han säger sig ha blivit influerad av mamma Margareta Ivarsson som suttit med i kommunfullmäktige i Hammarö under flera år.

– Min mor har sysslat med politik så det har alltid funnits hemma. Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor eftersom det påverkar vardagen. Det roligaste med att vara engagerad politiskt är att man får ta beslut som gör det bättre för kommunens invånare och att det bidrar till en bra ö att bo på, anser Mats.

Mats är själv uppväxt på Hammarö och bosatt på ön med tre barn som är 10, 17 och 20 år.

– De två äldsta har tävlingsdansat medan min yngre är mer intresserad av ridsport. Just nu är det bara min mellersta som är aktiv tävlingsdansare. Hon har kommit trea i EM och vunnit flera SM guld i dubbelbugg, berättar Mats.

Att träna sin dotter har varit en utmaning men fungerat väldigt bra enligt Mats.

– Jag tror att det gått så bra eftersom de alltid är två som dansar så det blir inte fullt fokus på min dotter utan på dem som par. Jag lägger alltid ner mycket tid, energi och engagemang hos dem jag tränar och är det min dotter eller någon annan så har det ingen betydelse. Jag har alltid varit noga med att inte favorisera mina barn, säger Mats.

Hur går då snacket vid köksbordet?

– Vi pratar generellt ganska lite dans hemma. Dansen är ju mitt jobb och jag försöker undvika att prata jobb hemma. Och politik är de inte så intresserade av, skrattar Mats.

Mats menar att han inte skulle kunna välja mellan politik och dans.

– Jag gillar att de står i kontrast till varandra. Men dansen har jag hållit på med länge. Jag har flera gånger funderat över om jag ska göra något annat men det här är ju så himla roligt, avslutar Mats.

Mats tränar Karl och Bettan, SM-vinnare i bugg två år i rad, och som tävlade i boogie woogie under VM i oktober.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.