Syskonen ställer ut

Under våren arrangeras en turnerande utställning på tio svenska orter.

Hammarö bidrar med två medverkande konstnärer, tillika syskon.

Annika Eriksdotter och Dan Henriksson har varsina konstnärliga karriärer som dock sällan brukar korsas.

– Som många andra konstnärer brukar jag ansöka till jurerade utställningar. Det är lite som att köpa en trisslott, fast dyrare. Många gånger blir det nej, men ibland kommer man med, säger Dan.

Annika Eriksdotter arbetar vid sidan av konstnärsskapet som konstnärlig ledare i Hammarö församling och just nu också med ett konstprojekt på Kronoparksskolan. Båda sökte i slutet av förra året till utställningen Moving Art Project. En eftermiddag i februari kom så telefonsamtalet som bekräftade att Annika kommit med.

– Då väntade givetvis jag också på att telefonen skulle ringa. När jag inte hörde något blev jag lite sur, men efter två dagar fick jag ett mejl där det stod att de försökt att nå mig. Jag var på skolan och skrek rakt och skrämde mina elever, berättar Dan som i det civila arbetar på Tingvallagymnasiet i Karlstad.

Juryn bestod av bland annat Karin Mamma Andersson, Susanne Osten, Bea Szenfeld och Bo Bergström.

– Under urvalet är konstverken anonymiserade, så juryn vet inte vilka som står bakom verken. Jag har förstått i efterhand att det är ganska stort att komma med. Dessutom är det roligt att två syskon blir antagna.

Släktskapet till trots är det svårt att se likheterna i Annikas och Dans insända verk. Annikas bidrag ”Lill-Malte” beskriver hon som själv som ett sagodjur med päls bestående av gamla broderier.

– Jag har arbetat med det här temat i drygt fyra år. Det är ganska vanligt att man återvänder broderier till att göra kuddar och väskor. Det här är lite annorlunda. Lill-Malte har många motiv av mat, det är nästan som en skåderätt från 1600-talet, berättar Annika.

Dans verk bär titeln ”Is EU my home, my castle or my prison?” och är tillverkad i keramik och armeringsnät.

– Man brukar säga att ”mitt hem är min borg”. Man är trygg i det invanda, i rutiner. Men det kan också vara ett oönskat skydd mot de okända, man vill hjälpa men olika länders regelverk omöjliggör detta, berättar Dan.

Moving Art Project arrangeras av konstnärerna Anna Gyllenklev och Helen Silvander, och sätts samman av Riksutställningar. Under perioden 21 mars-29 maj turnerar utställningen runt i Sverige på tio orter. Den 7-10 april kommer utställningen till Karlstad. I skrivande stund är dock inte lokaliseringen bestämd. Vid sidan av utställningen kommer också skolelever att få möjligheten att medverka i workshops.

– Som lärare och konstpedagog tycker vi detta är extra kul, säger Dan och Annika.

_DSC7327

_DSC7335

_DSC7364-2

_DSC7380-2 _DSC7394

_DSC7397

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.