Talldungens förskola invigd

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

Ugglan, Älgen och Ekorren heter kommunens avdelningar på Talldungens förskola. Namnen passar verkligen bra med tanke på platsen där Talldungen är belägen.

Sommaren 2016 togs första spadtaget till det som idag är en modern och välplanerad förskola. Bygget genomfördes mestadels under vädertak vilket gjorde att arbetet flöt på snabbt.

Förskolan står vackert belägen med tallskog runt knuten. I den skogen finns enstaka träd som är runt 300 år gamla. Huset fick ett sedumtak gjort av fetbladsväxter och använder frikyla.

Namnet Talldungen kom av platsen den byggdes på. Känslan av skog och träd finns även inne i byggnaden. Dörrar i ljust trä och stora fönster ger känslan av att naturen följer med in och ljusinsläppet blir stort. Innergården har fått en vattenlek. Alla fönster som vätter mot innergården har försetts med låga, breda fönsterbänkar så att barnen lätt ska kunna se vad som händer där ute. Det finns även ett stort Svanenmärkt trädäck på baksidan av huset. Allt är noga genomtänkt för att både personal och barn ska ha en så bra miljö att vistas i som möjligt.

De som har varit med i processen för hur den nya förskolan ska se ut är förutom förskolechefen Anna-Lena Kihlsten en arkitekt, fackliga representanter, personal och miljöexperter. Att personalen haft stor delaktighet i projektet tillsammans med förskolechefen Anna-Lena Kihlsten märks tydligt.

– Lust, glädje och nyfikenhet ska få prägla barnens vardag här på Talldungen, säger Anna-Lena.

Talldungen innehåller tre avdelningar, Ekorren för 1-2 åringar samt Ugglan och Älgen som båda är för barn 3-5 år. Plats finns för upp till 50 barn men som på alla andra förskolor behovsanpassas det. Personalstyrkan blir på nio personer. En del utrymmen är gemensamma för alla tre avdelningarna. Barnen kommer att lära känna varandra på ett naturligt sätt och övergången från småbarn till äldre barngrupp blir lättare.

Den här dagen när Hammarö-Nytt är på plats är det stor invigning av förskolan. Det har fixats med go´fika till barn, föräldrar och personal. Från kommunen närvarade förskolechef Anna-Lena Kihlsten och förvaltningschef Björn Svantesson och bildningsnämndens ordförande Lillemor Larsson invigningstalade och klippte det blågula bandet. I samma stund som bandet föll fyllde alla barn hela innergårdens luftrum med såpbubblor. Ett härligt tecken på att förskolan nu är invigd. Och att den behövs framgick tydligt av de gravidmagar som syntes bland besökarna denna dag. Det bådar gott för kommunens framtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.