Tar fram modell för ungdomars inflytande

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN

Leo Walkert, Axel Parsberg, Ida Moberg, Amanda Forsberg och Abdul Khalifa har under tre veckor sommarjobbat på Hammarö kommun. Det i sig är ju inte så ovanligt, kommunen har erbjudit ungdomar feriejobb i många år. Men dessa ungdomar hade en unik uppgift, de skulle hitta ett sätt för ungdomar att påverka politiken. 

– Vi ska ta fram en modell så ungdomar får mer inflytande i politiken samt hur politikerna ska få mer kunskap om hur ungdomar har det här på Hammarö, berättar Ida Moberg.

– Och vi ska visa var ungdomar kan gå för att få sin röst hörd. Det handlar inte om en speciell åsikt om ett parti utan allmänna frågor som rör Hammarö, säger Leo Walkert. 

– Att få politiker och ungdomar att ändra sin syn på varandra är också starkt mål med detta. Till exempel att politiker kan inse att de kan lära sig mycket av ungdomarna. Och tvärtom, vi kan lära oss av varandra, berättar Axel Parsberg. 

– Alla jag pratat med tycker detta är jätteviktigt och är superpositiva till detta arbete och tycker det är väldigt spännande, men erkänner också att de är väldigt dåliga på att göra någonting. Så alla vill att det ska bli något av det här, berättar Helene Vendel, utbildningssamordnare Hammarö kommun. 

16 augusti presenterar Helene Vendel ungdomarnas förslag i kommunstyrelsen som förhoppningsvis fattar beslut om hur hammarös ungdomar i framtiden kan göra sin röst hörd.  

Från vänster: Axel Parsberg, Helene Vendel, Leo Walkert, Ida Moberg och Amanda Forsberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.