Tätortsnära rekreationsområde

Text:ANNIKA  Foto: HÅKAN

Om man vill lyssna till lärkans glada drill eller se tofsvipans akrobatiska flykt ska man bege sig till strandängarna vid Nolgårdsviken. Gunnar Lagerkvist, Länsstyrelsen och Sverker Granberg, Hammarö kommun, visar oss denna pärla i vår kommun.

Strax bakom handelsområdet på Nolgård finns ett fågeltorn och en vandringsled som binder ihop området med Hammars udde. Leden från parkeringen fram till fågeltornet är en cirka 250 meter lång grusad stig där det är lätt att ta sig fram med rullstol och barnvagn. Väl framme blickar man ut över öppna strandängar som hålls öppna av betande kor och här finns ett mycket rikt fågelliv. Det 40 hektar stora området är ett resultat av naturvårdsprojektet LIFE Vänern som Länsstyrelsen drev under åren 2014 till 2018. Själva friluftsanordningarna står och ansvarar Hammarö kommun för.

–  De här tätortsnära naturområdena behövs för rekreation och ett rikt friluftsliv, säger Gunnar Lagerkvist, Länsstyrelsen.

Fågeltornet är tillgänglighetsanpassat och ger plats åt många. Att ta sig upp med rullstol är inga problem. Bord finns för de som vill ta med sig fikakorgen.

– Papperskorgar finns inte på platsen så ta med dig skräpet hem igen. Risken är annars att något djur får i sig det, hälsar Sverker.

Tar du med dig kikare har du chans att få se några av de fåglar som finns i området. De första tofsviporna anlände redan i februari och nu under våren och försommaren är det verkligen full aktivitet i markerna. Här kan du hitta vadarfåglar som rödbena, grönbena och enkelbe  rastar och häckar i området. Med lite tur kan du även få se rovfåglar som brun kärrhök och den magnifika havsörnen. Och längst bort i horisonten syns Karlstads välbekanta skyline.  

Vandringsleden ringlar sig fram över strandängarna och kan ibland vara både blöt och lerig. Vill man gå ändå bort till Hammars udde vidare på Pilgrimsleden och fram till Hammarö kyrka får man gå igenom ko-hagen en bit. I kohagen är det olämpligt att ta med sig hund under hela betessäsongen. De cirka fyrtio korna som kommer från Henrik Nisser på Alstrums gård är snälla. Man ska ändå låta korna få vara ifred och inte gå fram för att klappa dem.  

Det finns många pärlor att besöka i vår kommun. Det här är en av dem.

Sommarjobbarna i full gång.
Gunnar och Sverker inne hos kossorna. Kossorna är väldigt nyfikna och kan komma väldigt nära men det är inte tillåtet att klappa dom. Titta gärna men låt de för övrigt vara i fred.
Här uppe i fågeltornet är sikten milsvidd. Ta med kikare så ser ni fåglarna riktigt bra.
Bitvis finns det spänger att gå på.
Sådana här informationstavlor är till nytta och nöje för besökarna. Tyvärr har många blivit förstörda av besökare och därför plockats ner. Illa!
Det finns ingen papperskorg på platsen. Ta med skräpet hem igen och låt det inte ligga kvar i naturen. Detta fick vi ihop under vår korta tid på platsen.
Den välkända skylinen mot Karlstad.
Detta ser väl välkomnande ut?Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.