Teatertokarna från Hammarö gör succé på YouTube

Text: HANNA  Foto: CHRISTINE

Det är ett spralligt och glatt gäng som hänger i trädkojan hemma hos Irma, en av de sex som utgör gruppen Teatertokarna.

_dsc1855

Teatertokarna Linn, Erika och Mathilda i översta raden. Under ser vi Irma, Ingrid och Jakob.

 

På bara några månader har de gjort succé på YouTube med sina parodier av kända YouTubers och nyligen blev de signade för YouTube-nätverket TV4/ENT. Hammarönytt träffade hela gänget för en prat-stund om intresset för teater och framgångarna.

Teatertokarna består av Mathilda Jern, Linn Israelsson, Erika Willebrand Karp, Ingrid Österling, Jakob Söderlind och Irma Flügge. Några i gruppen träffades redan i förskolan men har genom kulturskolans dramagrupp på Hammarö Kulturskola kommit närmare varandra och utvecklat ett gemensamt teaterintresse.

– Det roliga med att spela teater är att man får vara kreativ och prova olika karaktärer och roller som man aldrig skulle provat annars, säger Erika och Ingrid nickar instämmande.

Att gå från teaterlokalen till Youtube kändes inte alls främmande.

– Vår teaterlärare har undervisat andra kända YouTubers och då kände vi att YouTube som kanal var något vi också borde prova, säger Linn.

Med 10 000 prenumeranter på sin YouTube-kanal och videoklipp med över 450 000 visningar har 14-åringarna från Hammarö minst sagt gjort succé. Den video som fått mest visningar är en parodi på YouTube-kändisen Therese Lindgren.

– Vi spelade in det för att det var kul och mest för vår skull, sen fick det 100 visningar och nu har det plötsligt hundratusentals visningar, säger Irma.

Teatertokarna sköter allt från idéer till inspelning helt själva och kommer ut med ungefär en ny video i veckan.

– När vi gör parodier tar vi ut de starkaste egenskaperna, sen byter vi om och så spelar vi in. Det blir inte så mycket manus, förklarar Irma.

– Vi har ingen aning om vilka som tittar, men det är kul med många positiva kommentarer. Vi har även blivit uppmärksammade av klasskompisar som tycker att det vi gör är bra, berättar Mathilda och Jakob.

I somras fick gruppen en oväntad kommentar på deras Insta-gram-konto, nämligen från Tv4/ENT som signar talanger på YouTube.

– Vi ser en stor potential hos Teatertokarna då de är extremt duktiga och är ett härligt gäng. Det unika med dem är att de är ungdomar som gör humorteater och att de är mestadels tjejer. Jag hoppas att det kan få fler tjejer att intressera sig för den-na typ av humor och våga ta plats, säger Pål Ströbaek, A&R, Tv4/ENT.

– Vi blev alla chockade men det var kul, säger Irma.

Med Tv4:s hjälp kommer gruppen att få hjälp med innehåll, marknadsföring och sponsring. Drömmen för flera av dem står ändå klar.

– Att få träffa andra YouTubers, utveckla våra skådespelartalanger och bli nominerad på Youtub-galan, det hade varit häftigt, säger Linn.

_dsc1936-2

Linn Israelsson

_dsc1934-2

Erika Willebrand Karp

_dsc1920-2

Mathilda Jern

_dsc1941-2

Jakob Söderlind

_dsc1915-2

Irma Flügge

_dsc1885

 Ingrid Österling

_dsc1848

Alla är teatertokar

_dsc1858

Spralliga teatertokar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.