Therese och Maria sätter hunden i fokus

Text och foto: KRISTINA

Skulle du fråga en hund hur den skulle vilja att en vardag såg ut när husse och matte jobbar, skulle du nog få svaret att den först vill röra lite på kroppen, kolla av sitt revir och förstärka sin doft där. Efter det vill den ha en rejäl frukost, för att sedan i lugn och ro få vila ett par timmar. Sedan vill den säkert aktiveras, kanske med en långpromenad och lek med vänner några timmar. Efter det vill den säkert hem och sova en stund igen innan det är dags att hälsa familjen välkommen hem.

Precis så kan en dag se ut för en hund som har mobilt hunddagis hos TM Physique. Med hjälp av ”Hulken”, en illgrön minibuss, hämtar Therese Malgerud hundar på förmiddagen, tar ut flocken på en rejäl promenad i skog och mark för att sedan lämna av dem hemma i lugn och ro. Hon erbjuder även flockdagis, då hundarna lämnas av ägarna på plats på morgonen för att sedan köras hem på eftermiddagen för att slippa stress. Vissa hundar funkar inte i flock, dessa åker hon hem till och går ut med en och en. Att hundarnas bästa är i fokus råder det ingen tvekan om. 

– Vi stänger klockan två, då kör vi hem hundarna för att slippa all stress. Det kan bli mycket skällande och stress när ägarna hämtar sina hundar. Vi aktiverar dem maximalt, så mycket vi kan på rätt sätt här, och så får de åka hem och sova istället, berättar Therese. Jag vill inte att hundarna bara ska förvaras och jag vill inte att det ska finnas stress. De ska trivas och ha det gôtt och vara med, fortsätter Therese. 

Men alla hundar passar inte att vara i flockdagis. Viktigast är att hundarna fungerar ihop då de inte sitter i boxar. 

– Vi kan inte ha ett regelrätt kösystem, vi måste plocka de som verkligen funkar ihop. Det viktigaste är att hundarna mår bra, säger Therese. 

Therese, som själv har tre hundar, kan erbjuda många tjänster tack vare sitt stora intresse och många utbildningar. På Cv:t står laserterapeut på både människor, hund och häst, massör för människor och hundar, HLR och första hjälpeninstruktör för både människor och hundar och utbildad hunddagisföreståndare. Och alldeles snart är hon färdigutbildad hundfysioterapeut, vilket är som en sjukgymnast för hund. Men hon nöjer sig inte där utan utbildar sig löpande. Närmast nu är en flockutbildning i Åre.

– Det är så kul att lära sig nya saker. Och vi har en förmåga att nörda ner oss båda två. Oavsett om det handlar om friskvård eller beteende så fastnar vi, skrattar Maria Edlund som samtidigt startat en hundfrisörsalong i samma fastighet, och kommer arbeta med Therese en hel del. Förutom sin kunskap om klippning och trimning har hon under ett år i Finland utbildat sig till hundkonsult.

– Man kan säga att det motsvarar hundinstruktör i Sverige ungefär, men lite bredare och djupare. Vi gick in på alla kategorier när det gäller hund, men vi riktade in oss mycket på problembeteenden då alla var väldigt intresserade av det, berättar Maria.

   Maria nöjer sig inte heller utan utbildar sig löpande. Till våren ska hon söka kursen Hundens beteendebiologi 2 på Linköpings universitet, grundkursen är redan avklarad. Och hon går just nu en utbildning i specialsök, något hon planerar att tävla i inom kort. Om hon klarar alla prov är hon färdig specialsöksinstruktör i december. 

   I ryggen har Maria även utbildning i bland annat PTSD och traumabehandling, holist-iskt hundperspektiv och valputveckling.    

Therese erbjuder även friskvårdskontroller, friskvård och rehab. I lokalen finns till exempel ett löpband och en vibrationsplatta, vilket ingår för hundar som behöver det på dagiset. 

– En femtonminutare på vibrationsplattan kan vara som en helkroppsmassage för de hundar som har hög smärta eller inte gillar beröring, berättar Therese. 

Therese tog över Reklambuti-kens gamla lokal på Vidön redan vid årsskiftet, men har endast hållit lite kurser och gjort behandlingar där fram tills hon i slutet av augusti öppnade flockdagiset. Tidigare höll hon till vägg i vägg med Tassarnas hunddagis på Nolgård där hon erbjöd behandlingar för hundar. Rastning av hundar som inte platsade på hunddagis började hon med för ett år sedan och åkte då från hus till hus. När hon sedan fick bussen godkänd i maj startade hon det mobila dagiset.  

Förutom de olika dagisvarianterna erbjuder TM Physique kurser, bland annat inom specialsök, hundmöten och koppelträning, HLR och första hjälpenkurs för hund, träning med balansboll, hundmassage för hemmabruk och berikning. Och titt som tätt även aktiviteter som femkamp och fysträning. 

Sängen är till för hundarna. Självklart bäddad med fina lakan.

Maria Edlund och Therese Malgerud.

Skakplatta och löpband finns att tillgå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.