Tillbaka igen!

Text: LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE

Efter min semester har jag tittat på brottsstatistiken över Hammarö. Vi är ganska förskonade här, måste jag säga. Men vi får inte slappna av för det, varken som myndighet eller privatperson.

Det är en härlig känsla när man kan gå klädd i kort- eller bad-byxor hela dagarna. Solen och värmen ger livsandarna ny energi. Efter två fantastiska veckor i Dominikanska Republiken blev skillnaden till det svenska vädret rätt stor. Vi landade mitt i en köldknäpp.

Nu är jag tillbaka i jobbet igen. Februari har varit en relativt lugn månad i kommunen. Vi har inte haft några villainbrott alls under februari. Förutom en grov våldtäkt så har det mest varit det vi kallar småbrott som snatterier och cykelstölder. I det stora hela när det gäller brottsligheten här på ön, och även i kranskommunerna, är det väldigt lugnt nu. Vi tror det beror på årstiden. När snön för-svinner och värmen kommer tillbaka så brukar det tyvärr vända igen.

Det finn mycket båtfolk här på Hammarö. Naturligt, eftersom vi bor på en ö. Båtar och båtmotorer brukar vara stöldbegärliga gods. Enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet, har stölderna av båtmotorer minskat sedan 2015 inom region Bergslagen. En anledning till det kan vara att Båtsamverkan har ökat stort. Sen skaffar fler och fler spårsändare som de sätter på sina båtar eller motorer. DNA-märkning är också till hjälp om inte så för att få tillbaka sina saker vid eventuell stöld.

Rapporter om att ligor kommer in i Sverige kommer hela tiden men ligorna håller sig längs väst- och östkusterna. Men de kan ju komma hit också. Jag uppmanar alla som har båtar i båthus och uppställda på marinor att se till dem regelbundet. Även vintertid. Och glöm inte kontrollera funktionaliteten på era spårsändare. Då har ni som båtägare gjort mycket för att hjälpa till att återfå era ägodelar.

Just nu pågår vapenamnesti i hela landet. Det innebär att ni kan lämna in vapen som ni inte har licens för, t.ex efter ett dödsbo, till polisen. Vi tar inte emot vapen här på vårt lokala kontor utan hänvisar till Karlstad. Ta kontakt med rättsenheten i Karlstad och boka tid för inlämning.

Just nu finns vårt lilla kontor i Skoghalls centrum på Mörmovägen 1. Vi har flyttat ur våra gamla lokaler under tiden renovering pågår. Så fort den är klar flyttar vi tillbaka igen. För dig som vill lämna in hittegods, göra en anmälan eller har något annat ärende så har vi samma öppettider som tidigare.

BE CAREFUL OUT THERE!

Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.