Tjääna, Johan Petersson

Johan Petersson är något av en mångsysslare inom tevesänt nöjesliv. Nu kan han lägga till ytterligare en post på sitt CV: grillkock på Udden.

Premiären för det nya ”yrket” skedde en alldeles vanlig, men väldigt speciell torsdag i början av augusti. Inbjudan till kom till i samband med invigningen i våras.

– Jag känner ju både Mange och Anna sedan länge, och jag var här redan förra året och kollade in restaurangen innan de köpte den. Så det här är tredje gången jag är på Hammarö, berättar Johan som numera kanske är mest känd som den drivande karaktären i Kanal 5:s ”Café Bärs”. Tevekarriären började dock redan 1992 med Disneyklubben på Sveriges Television.

– Jag läste annonsen på textteve. Det var säkert 6000 sökande och efter provfilmning var vi tolv stycken i grupper om tre kvar. Till slut var det jag, Alice Bah och Eva Röse som fick jobbet.

Disneyklubben följdes av ett uppdrag på TV4 med en minst sagt bred målbeskrivning.

– Jag, Peter Settman och Fredde Granberg hade gjort en del grejer tillsammans. På SVT skulle det alltid finnas en pedagogisk tanke med barnprogrammen. På Fyran sa de åt oss att bara underhålla.

Under TV4-åren föddes bland annat ”Bröderna Fluff ” samt ”Kosmos och Kattis”. Samarbetet utmynnade senare ut i ”Hem till Midgård” och ”Doktor Mugg”.

– Jag utgår alltid från mig själv, och så tänker Peter och Fredde också. Tycker jag det är kul, tror jag att barn också gör det. När det gäller Doktor Mugg fäktades vi med toaborstar och sköt med toapapperspistoler, men var vi noga med att det inte skulle vara synligt bajs i rutan.

Under en period var Johan Petersson programledare för ”Race”. Och senare för ”Hål i väggen” på Kanal 5. Och när han inte synts i teverutan har han sedan lång tid tillbaka en tjänst som producent och redaktör på produktionsbolaget Baluba.

– När Partaj startade började jag som redaktör med ansvar för manusutvecklingen. Men jag sa tidigt till Peter (Settman) att jag ville vara med i ensemblen.

Och så fick det bli. Johan Petersson har sedan dess gjort sig känd för träffsäkra imitationer av bland annat Fredrik Reinfeldt, Niklas Wikegård, och inte minst Zlatan.

– Jag är ingen klassisk imitatör utan bara provar mig fram. Eftersom jag inte låter som Reinfeldt försöker jag bara likna honom till utseendet. Och när jag gjorde Zlatan i början var ”han” mycket mer påstridig.

Och ibland blir det bara fel, som tur är. Som när Zlatan skulle dricka ur ett glas vilket visade sig vara fysiskt omöjligt på grund av lösnäsan. Sekvensen hamnade till slut i ett speciellt Bloopersavsnitt som sändes i våras.

– Vi hade inte repat att han skulle dricka ur glaset. Numera kommer jag inte av mig lika lätt utan kör oftast vidare om det blivit något fel. Men med den sketchen kom jag inte vidare.

Och ibland blir det bara helt rätt. Och en spin-off är född.

– Jag kunde aldrig tro att Café Bärs skulle få ett sånt genomslag. Som utvecklingsansvarig är det mitt jobb att hålla reda på de grejerna, men jag hade verkligen ingen aning.

Vid sidan av jobbet är matlagning ett stort intresse.

– Jag levde ungkarlsliv tills jag var 28 år, och redan tidigt bestämde jag mig för att bara äta bra mat.

Kommer vi få se dig i ett eget matlagningprogram framöver?

– Händer det så händer det, men jag tänker inte aktivt jobba för det. Just nu har jag det bästa jobbet i världen med Partaj och Café Bärs, vi kör på så länge folk vill se oss.

JohanP_ROCKS_webbad JohanP_webbad

One thought on “Tjääna, Johan Petersson”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.