Tonåringarna gjorde hjälteinsats

Text: KRISTINA  Foto: PRIVAT

Natt till söndag 11 februari kunde det ha gått riktigt illa för en hammaröbo om det inte vore för tonåringarna Edvin, Henrik, Cevin, Anton och Emil.

Ungefär vid midnatt, natt mellan lördag 10 och söndag 11 februari ringde det i Edvin Filipssons mobil. Det var hans kompisar Cevin Olsson, Anton Wiklund och Emil Grahl som hittat en medvetslös man liggande i diket. Edvin och hans kompis Henrik Andersson slängde sig på mopeden och drog dit. Väl där insåg de ganska snabbt att mannen behövde hjälp, och de ringde 112.

– Det var lite pulshöjande, berättar Edvin Filipsson. Vi visste ju inte om han skulle sluta andas, och inte heller hur lång tid det skulle ta för ambulansen att komma. Ledningscentralen i telefonen bad oss kolla andningen, pulsen och om han var nedkyld. Vi undersökte detta, och mannen i diket andades som tur var med djupa andetag. Men han var väldigt nedkyld, fortsätter Edvin.

Det var långa åtta, tio minuter innan ambulansen kom. Ledningscentralen hängde kvar i telefonen bara några minuter för att få svar på några frågor.

– De ville att vi skulle ringa tillbaka om det hände något innan ambulansen kom, berättar Edvin.

Ambulanspersonalen började med att lägga på mannen värmefiltar för att få upp temperaturen, sen hjälpte ungdomarna till att lyfta upp honom på båren och in i ambulansen.

– En av mina kompisars pappa  har pratat med mannen som hälsade att han nu mår bra, och tackade så mycket för hjälpen.

Om mina kompisar inte hade gått just där och då hade han kanske dött. Så små saker kan betyda så mycket. Det känns bra att man kan rädda någon, att vi kunde göra det tillsammans, avslutar Edvin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.