Trådning – en tusen år gammal skönhetsmetod

Trådning är en mycket gammal metod för att ta bort oönskad hårväxt, och den används flitigt i bland annat Iran. I Sverige har metoden dock börjat användas relativt nyligen och frisersalongen Glada Saxen är helt ensamma på Hammarö om att erbjuda trådning.
– Jag lärde mig tidigt, när jag var 15 år, berättar Sonia Papoli.


När man tar bort hår med trådning använder man sig av en bomullstråd som viras på ett speciellt sätt. Tråden rullas sedan över huden och rycker ut hårstrån med roten. Glada Saxens ägare Tina Papoli menar att trådning är överlägsen andra hårborttagningsmetoder.
– Vaxning förstör blodkärlen, säger hon. När man sliter bort vaxet följer hudens fettlager med och så får man fler rynkor. När man trådar masseras huden istället. Huden blir mycket mjukare och sminket sitter bättre. Sonia berättar också att håret blir tunnare med tiden och att det tar längre tid innan det växer ut igen.
– Det tar mellan fyra och fem veckor innan det kommer tillbaka, säger hon.

Trådning som metod är runt tusen år gammal och används flitigt i länder som Iran, Irak, Indien, Pakistan och Turkiet. Systrarna Papoli lärde sig av äldre syskon och kusinen i Iran, och Sonia arbetade med trådning i Iran innan hon började på Glada Saxen.
– Hon är den som jobbar mest med det här, hon är duktigast, säger Tina. I Sverige är det inte särskilt vanligt med trådning och Glada Saxen är i princip ensamma i hela Karlstadregionen om att erbjuda metoden.
– Det är bra om man vill forma till ögonbrynen, säger Sonia.
– Man kan använda trådningen över hela kroppen, men det brukar man inte göra för det gör lite ont, säger Tina.

Före

Efter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.