Träning för alla på Kilengården

Text och foto: KRISTINA

På Kilenegården kan man göra mycket mer än springa i motionsspåren. Friluftsfrämjandet, Friskvården Värmland och Hammarö Gymnastikförening håller till där och erbjuder olika aktiviteter. Vi träffade Veronica och Therese som är gruppledare för Friluftsfrämjandets träning ”Håll i form”. 

De Olika passen som Friluftsfrämjandet erbjuder på vardagskvällarna och ett på lördag förmiddag anpassas efter deltagarna. Skivstång, cirkelträning, funktionell träning och kondition/styrka där Veronica Ottosson och Therese Sundler är ledare. Utöver detta kan man, nästan året om, köra ett crosspass i veckan utomhus.

– De springer en kortare sträcka och kör lite styrka tillsammans innan de springer tillbaka. Alla kan vara med i samma grupp oavsett hur tränad man är, berättar Veronoica som varit ledare i tio år. 

Passen de har inomhus är populära, inte bara för det låga priset utan även för att det är träning som passar alla.  

– Vi har allt från ungdomar som är under 18 år upp till en man som är över 70. Och vi anpassar träningen, har man till exempel en skada eller liknande så får man alternativa rörelser. Alla kör efter egen förmåga, berättar Veronica. 

– Det är väldigt opretentiöst, säger Therese. 

Ledarna gör detta på sin fritid. De har fria tyglar och planerar själva vilka pass som ska er-bjudas samt innehållet. Det blir några timmar i veckan bara det. Dessutom deltar Therese och Veronica på varandras pass. 

– Det är så roligt! Man får göra den träningen man själv vill. Träning är det bästa som finns, och är man ändå här fem pass i veckan kan man ju lika gärna vara ledare, skrattar Veronica. 

Förutom en låg terminsavgift ska man lösa ett medlemskap i Friluftsfrämjandet Hammarö. Men då får man tillgång till så mycket mer än passen, duschen och bastun i samband med träningen. 

– Kanoter, friluftsutrustning med Trangiakök, tält och sådana saker får man låna gratis som medlem, berättar Therese.

– Och så finns det mountainbikegrupper, slalomskola och skogsmulle, fyller Veronica i. Och de populära tipspromenaderna på Kilene är det Friluftsfrämjandet som arrangerar. Alla pass är gratis att prova på, ingen föranmälan krävs. 

 

Therese och Veronica är två av ledarna i Friluftsfrämjandet på Kilenegården.

 

Det är roligare att träna tillsammans.

 

Balansövningar ingår i många av passen. Gärna på boll.

 

Att jobba med stång är bra träning. Vikten bestämmer du själv.

 

Ordning och reda bland redskapen.

 

Bastun står på för de som vill basta efter träningen.

 

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.