Träningsvärk – bra eller dåligt?

Text: MARIE SKANSLIE  Foto: CHRISTINE

Vi uppfattar träningsvärk olika. Personligen älskar jag när träningsvärken smyger sig på. Då vet jag att jag gjort någon rörelse som musklerna inte är van vid, och det är då man får utveckling i sin träning.

En del upplever träningsvärk som den värsta känslan de varit med om (speciellt dag tre efter passet). Oftast beror träningsvärk på att man har använt kroppen på ett nytt sätt. Och värken minskar ju mer du tränar på detta nya sätt.

Är det farligt att träna med träningsvärk? Nej, nej och nej. Det är inte farligt att träna med träningsvärk. Punkt.

Passet kan däremot vara ineffektivt och kanske onödigt då träning av den värkande muskelgruppen försämrar dina prestationer på grund av att kroppen inte får tillräcklig vila mellan passen. Alltså, om du tränade ben igår kommer du troligtvis vara svagare i benen idag. Detta beror på att träning bryter ner musklerna som behöver vila för att återhämta sig och bygga upp en starkare struktur. That’s it!

Är träningsvärk ett kvitto på att man har tagit i?

Många tänker så men det stämmer inte riktigt. Träningsvärk har ingenting med träningseffekten att göra, du kan alltså ha tagit i och presterat till max utan att känna något alls dagen efter. Bland mina klienter verkar också träningsvärken vara väldigt individuell. Vissa får väldigt ont och andra inte alls.

Träningstips under sommaren

Gör det du mår bra av! Är det att gå en promenad i skogen, ett crossfitpass, gymma eller en löprunda? Gör det då! När man mår bra mår även kroppen bra! Och träning är ju till för att i första hand få dig att må bra om du frågar mig. Sen kommer det visuella på köpet (om man sköter kosten). Bättre att vara stark och funktionellt tränad än att träna för att få en snygg bikinikropp.

Så se till att tanka massa ny energi under denna sommar så du okar när mörkret kommer!

Jag själv går på semester nu men kommer se till att få in min dagliga träning ändå. Vill du se vad jag gör så kika in på mitt instagram, ptmarieskanslie, där jag kommer uppdatera med tips och träning.

Ha en underbar sommar och semester!

 

PT-Marie Skanslie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.