Trygghetsvandrarna får låna lokal i centrum

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN

Hammaröbostäder lånar ut Röda Korsets gamla lokal till Trygghetsvandrarna, i alla fall året ut. 

– Förhoppningen är att vi kan skriva hyresavtal och behålla lokalen, men får vi inte ihop ekonomin för det måste de ju hyra ut till någon annan, berättar Anna Persson, ordförande i Trygghetsvandrarna Hammarö. 

   I lokalen finns några bord, ett par soffgrupper, TV, tv-spel och möjlighet att köpa lite smått och gott till självkostnadspris. De har öppet på fredagar och lördagar mellan 20 och 02. Med reservation för ändringar.

   Detta är en trygg plats för ungdomar där de kan få hjälp om de behöver, ladda sin telefon eller bara vara.  

– Tanken är ju att de ska komma till oss när de mår dåligt och istället för som nu, ofta sätta sig på en bänk innan de går hem när de mår dåligt. Vi är varken tjänstemän eller deras föräldrar och kan inte hindra dem från att varken dricka eller gömma sig. Vi vill finnas där, uppmuntra dem och jobba förebyggande mot alkohol och droger och om de hamnar i situationer som de själva inte kan hantera så finns vi ju nästan alltid där. Vi tycker så mycket om alla ungdomar och vi vet att man ibland fattar fel beslut, vi har ju själva varit unga, och då är det alltid bra med vuxenstöd som inte dömer dem, berättar Anna. 

Styrelsen och medlemmarna bemannar lokalen och allt arbete är ideellt. Vandringarna kommer de förstås fortsätta med, och lokalen blir även en samlingsplats för vandrarna. Men de behöver hjälp av fler vuxna, gärna fler pappor, både för bemanningen och vandringarna. Helgkvällar träffas de i lokalen halv nio och alla vuxna är välkomna. Just nu är det ganska dålig uppslutning.  

– Många verkar vara ute utan att höra av sig. Men vi önskar att de ringer eller skickar SMS till vår trygghetstelefon så vi kan samordna, berättar Anna. 

Förutom fler aktiva pappor saknar de höga plastblommor och fönsterlampor på fot, så har du något av det i gömmorna hemma så tar de tacksamt emot.

Från vänster: Anna Persson, Katharina Testouri, Johanna Evensson, Marie Dyberg och Leyla Sätterlund. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.