Unga entreprenörer satsar lokalt

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA

Det började med en för stor fläderbuske hemma på tomten. Skulle den få vara kvar och fortsätta breda ut sig eller skulle den tas bort?

Systrarna Julia och Elin Sjöberg tyckte nog att det var bra att ta reda på om den gick att användas till något innan beslutet om nedklippning och bortforsling skulle tas. Med Googles hjälp fick de tag i recept på flädersaft. Hemma i köket på Lövnäs experimenterade de sedan fram det perfekta saftrecept och sedan var tillverkningen i full gång. 

Två av tjejernas kompisar, Klara Kristiansson och Saga Mäkimattila, anslöt sig också till projektet. De började gå runt till grannar och bekanta och sålde snabbt slut på de första flaskorna. En reklamlapp om marknad i Forshaga blev startskottet till det som idag är Lövnäs musteri.

– Vi skämtade om att vi skulle göra saft och sälja där, berättar Julia.

Skämtet blev till allvar och tjejerna sålde snabbt slut på de 60 flaskorna de hade med sig.

 Att stå på marknad var tydligen rätt kul, för tjejerna tog sikte mot nästa marknad som denna gång var Torsbymârten. Den här gången ville de satsa än mer och utöka sitt produktutbud. Tjejerna plockade själva blåbär, hjortron, vinbär och rabarber som sedan blev till sylt och saft efter recept de fått tag i genom släktingar. De burkar och flaskor de använder har de valt ut med omsorg. De har dessutom designat sin logotype och etiketterna som pryder produkterna. Att tjejerna nu går ut skolans nionde, sjunde respektive sjätteklass är svårt att förstå. De är otroligt driftiga och kunniga i sitt företagartänk.

Ett villakök räcker inte långt om man som tjejerna vill satsa på större produktion. Idag hyr de ett restaurangkök på Sätterstrand för att få plats. Det är även där de gör sin äppelmust med inköpta äpplen från Skåne. Och de som får rikliga äppelskördar hemma kan få hjälp av Lövnäs musteri att göra egen must.

Idag har de sökt och fått livsmedelstillstånd för att kunna sälja sina produkter till butiker. Och flera butiker har idag tjejernas juice, saft och sylt.

2015, när de började tillverkningen, drev de verksamheten genom föräldrars företag, men startade egen enskild firma 2017. Det gör det hela lättare när de nu satsar för fullt mot framtiden. De är noga med att återinvestera vinsten i företaget och till sommaren är de bokade på flera marknader runt om i länet.

– Under skoltiden hinner vi inte med så mycket, men nu när sommarlovet kommer blir det fart i köket igen. Och vi hoppas ju på att kunna bredda vår marknad så hela Värmland kan köpa våra produkter, avslutar tjejerna i kör.

Klara Kristiansson, Julia Sjöberg, Elin Sjöberg och Saga Mäkimattila.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.