Unik utbildning med traditioner

Text: KRISTINA Foto: TORD SEGERDAHL

Att förkovra människor mot svensk träindustri har en lång tradition på Hammarö. Tidigt involverade Uddeholmsbolaget Skoghalls Yrkesskola i sågverksutbildningen. I år firar yrkesskolan 70 år, och Rikssågverks-skolan startade sin första träteknikerutbildning för 40 år sedan.

Trätekniker i Hammarö AB (TTU) är en yrkesteknisk högskoleutbildning. I augusti startade en ny kull sin utbildning mot trätekniker i lokalerna på Djupsundsvägen på Skoghall. Utbildningen är den enda i sitt slag i Sverige.

15 elever i åldrar mellan 22 och 50 år har drygt 80 veckors utbildning framför sig och blir behöriga till yrken inom det mesta som berör trädets väg från skogen till konsumenten. Utbildningen avslutas med ett större examensarbete.

Som vi rapporterade tidigare i år har TTU fått fortsatt förtroende i tre år, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.

Tord Segerdahl, tidigare rektor för Rikssågverksskolan, har fått förtroendet att undervisa i träets mekaniska teknologi och trämateriallära.

– TTU fortsätter att vara trä-branschens plantskola för välutbildad arbetskraft. Bo Öster och Jörgen Esslinge har gjort en enastående insats som lyckas fortsätta driva denna viktiga yrkestekniska högskoleutbildning, säger Tord Segerdahl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.