Urban blir handlare på Kvantum

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

I mitten av mars 2017 öppnar Urban Svensson Ica Kvantum på Nolgård efter 16 år på Ica Supermarket Skoghall.

urbanflyttarin

URBAN ÄR INGEN nykomling inom Ica. Hans resa började redan 1982, då han fick jobb som mejeriansvarig på nyöppnade Ica Maxis och har jobbat inom Ica sedan dess. Men det började inte där. Redan som elvaåring visade sig entreprenören.

– Jag lånade ett par hundra av min far och investerade i några höns och foder. Äggen sålde jag, och betalade av skulden allt eftersom. Efter första sommaren hade jag 675 kronor i kassan och var skuldfri. Hönsen sålde jag tillbaka för samma pris jag köpte dem för och så gjorde jag om samma sak två somrar till, skrattar Urban.

SOM UPPVÄXT PÅ en bondgård i Skived var han van vid att handskas med djur. Och försäljning hade han börjat med ännu tidigare i form av jultidningar och fröer.

På Maxis blev han erbjuden en butiksledarutbildning och efter tre och ett halvt år blev han butikschef på Ica Solen på Kronoparken. Men redan 1989 kom tillfället att köpa sin egen butik, Ica Trumpeten i Kristinehamn. Han byggde om och byggde ut, och lyckades dubbla omsättningen på tio år. Urban och hans fru Susanne bodde då i Kristinehamn och hade fått två barn. Det började bli dags för den stora att börja skolan, och då ville de tillbaka till Karlstad. Då kom lämpligt nog ICA Tummen på Skoghall ut till försäljning. Så 1999 blev det Skoghall för Urban, och där har han inte legat på latsidan heller. Han har bland annat startat en pizzeria i butiken, en stor bageriavdelning  samt anställt en kock för att kunna erbjuda ”riktig” lagad mat.

– Jag har gjort samma sak här, jag har dubblat omsättningen. Jag tycker om att förnya och utveckla. Att gå ut på tunn is och inte slå mig till ro. Det finns självklart fortfarande stora möjligheter att utveckla Ica på Skoghall, men när tillfället dök upp och jag får möjlighet att starta en helt ny butik så kunde jag inte motstå. Det blir en än större utmaning, säger Urban.

– Tar jag inte chansen nu så blir jag kvar här på Skoghall. Och jag är nyfiken på hur det är att vara ledare i en större organisation, fortsätter Urban.

DEN 30 MAJ i år togs första spadtaget, och det 3 000 kvadratmeter stora Ica Kvantum kommer enligt plan öppna den 15 mars 2017. Han får goda grannar i form av Apoteket Hjärtat, gymmet Optimal Träning, en restaurang och en butik. I samband med öppnandet kommer Ica Lövnäs stänga, men samtliga i personalen har blivit erbjudna jobb på Ica Kvantum.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.