Utvandrade till Danmark – Vi träffar Lisa Carlehed

Text: KRISTINA   Foto: EMILIE THERESE, SF STUDIOS

I huvudrollen som Kristina i Utvandrarna som hade premiär på juldagen 2021 ser vi Lisa Carlehed. Någon hetare före detta hammaröbo kan vi nog inte hitta. 

För 70 år sedan skrev Vilhelm Moberg boken Utvandrarna, om Kristina och Karl Oskar som tillsammans med sina barn utvandrade till Amerika från ett Sverige i svår fattigdom. 1971 filmatiserades boken med Liv Ullman och Max von Sydow i huvudrollerna och 1995 kom musikalen Kristina från Duvemåla, grundad på samma bok. Juldagen 2021 fick boken liv igen i en nyinspelad filmatisering, nu ur huvudrollen Kristinas perspektiv. En huvudroll spelad av Lisa Carlehed, uppväxt på Hammarö. Karl Oskar spelas av Gustaf Skarsgård som vi känner från bland annat Westworld, Vikings och Arn.

Lisa föddes 1979 och bodde sina första sex år i Göteborg innan hon flyttade hit med sin mamma. Redan i unga år var teater ett stort intresse och hon visste tidigt att hon ville bli skådespelare. 

– Jag var med i olika teatergrupper redan som liten på Hammarlunden. En gång i veckan träffades vi på en liten scen minns jag, skrattar Lisa. 

   På gymnasiet valde Lisa journalistik på Tingvalla. 

– Jag visste att jag inte ville plugga något vanligt, det lät så tråkigt. Det roligaste jag hittade var journalistik och det var jättekul, berättar Lisa.

Efter gymnasiet reste Lisa under några år. Först pluggade hon franska i Paris, sen drog hon till London där hon egentligen hade tänkt att arbeta men hamnade på en teaterskola, vidare till Norge och till sist en tre månaders backpackerresa i Thailand. 2001 började hon på teaterskola i Århus, Danmark. 

– När jag var i London fick jag höra att den ryska teaterskolan GITIS skulle starta i Danmark. Jag tyckte det lät spännande och det kändes rätt för mig, så jag sökte in, berättar Lisa som fick en bra grund i sin skådespelarsatsning.

Under utbildningen träffade hon sin man Nicolei Faber och Lisa valde att stanna kvar i Danmark. Det har inte alltid varit lätt med jobb berättar hon, men tre huvudroller i långfilmer har hon på sitt CV. I dina händer som vann bästa film på Göteborgs filmfestival, Til vi falder av samma regissör, Samanou Aceche som spelades in på Teneriffa och så Psykosia i regi av Marie Grathø.  

– Det har inte gått fort om man säger så, skrattar Lisa. Här i Danmark är jag verkligen ingen känd person, men jag har varit med i många bra sammanhang, filmälskarfilmer och festivaler. Inga mainstreamgrejer, men vi fick förstapris på Göteborg filmfestival med en av filmerna, berättar Lisa.  

För några år sedan gick Lisa på casting för rollen som Kristina i Utvandrarna. Hon fick inte rollen men det blev heller ingen film. Då. För cirka två år sen blev filmen aktuell igen med en annan regissör, och Lisa blev uppmanad att komma på casting.

– Jag tänkte inte bli tvåa igen. Det var något i den nya rollen som resonerade med vem jag var, och jag kände att jag verkligen hade något att erbjuda. På det sättet kändes det naturligt att jag fick rollen, och jag blev väldigt glad, berättar Lisa. 

Efter castingen följde ett år med förberedelser innan inspelningarna drog igång.

– Alla skulle prata centralsvenska, och det var bara jag som inte gjorde det. Det fick jag jobba mycket med, skrattar Lisa.

Lisa gjorde även studiebesök på Skansen och flera hembygdsgårdar, och fick bland annat lära sig mjölka och tvätta som man gjorde förr. Till förberedelserna hörde även att gå ner i vikt. 

– Vi fick ju inte se allt för välmående ut om man skulle tro på att våra barn dog av svält. Det handlar ju om trovärdighet. Gustaf fick ju även träna en hel del, det skulle ju se ut som att han kunde hugga ner träd och så, skrattar Lisa som tycker att det har varit ett fantastiskt projekt. Det värsta var nog alla kläder och skor. Obekväma trä-skor och otroligt många lager på lager som var obekvämt och tungt. Annars har det bara varit väldigt kul, fortsätter Lisa som har fått en ny självsäkerhet som kommer göra det lättare att gå in i framtida projekt.

En av de mest spektakulära händelser Lisa berättar om från inspelningen var när de filmar på en båt ute på havet och 70 statister låg och spydde av sjösjuka. 

– Det var helt galet, båten var inte så stor heller. Och kameramannen jublade och filmade, skrattar Lisa.  

   Under inspelningstiden har inte Lisa sett mycket av sin familj. Barnen gick i skolan och
kom inte ifrån så lätt. Och Lisa åkte heller inte hem under helger. 

– Det var för stort för mig med en så bärande roll. För att klara det var jag tvungen att vara där hela tiden. En helgdag till att vila och en för att förbereda sig inför nästa veckas inspelning. Jag la all energi på rollen, berättar Lisa. 

Nästa projekt för Lisa är en romantisk komedi med inspelning i Stockholm under vårkanten. Moa Gammel ska regissera och Oscar Töringe, som vi känner igen bland annat från Min pappa Marianne och Tunna blå linjen, kommer vara med i filmen. 

Lisa och Nicolei bor i en lägenhet i Köpenhamn med sina två döttrar Alma, 13 år och Svea, 11 år och deras tre katter. Före pandemin reste de gärna, helst till storstäder, och Lisa drömmer nu om att åka till Japan. I samband med filmfestivaler har Lisa fått uppleva många delar av världen, bland annat Ryssland, Asien och Indien.

– Det är en sån bonusgrej att få resa till olika platser i jobbet, jag har verkligen haft tur, säger Lisa. 

Lisa är nu guldbaggenominerad för bästa kvinnliga huvudroll i Utvandrarna, en film där även skådespelaren och stuntmannen från Hammarö Michael Brolin varit involverad. Läs mer här.  

Det är verkligen tur att man kan göra intervjuer på det här sättet också. Lisa var i Köpenhamn och vi satt här på Skoghall och gjorde intervjun med Lisa.
Porträtt Lisa Carlehed
Porträtt Lisa Carlehed
Porträtt Lisa Carlehed
Lisa som Kristina i Utvandrarna. Här ombord på den omtalade båten.
Bild från Utvandrarna.
Bild från Utvandrarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.