Vaccinerar i hemmiljö

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN 

Malin Skeppstedt och hennes man Victor har tre barn och är mitt i ett husbygge. Båda arbetar inom vården, Malin som sjuksköterska och Victor som narkosläkare. Just nu veckopendlar Victor till Örebro och Malin får därmed huvudansvaret för både barn och husbygge.
Som om det inte vore nog har hon nyss startat eget företag som erbjuder vaccinering i hemmiljö.

Efter flera år inom Hammarö kommuns hemsjukvård som sjuksköterska är Malin Skeppstedt van att göra hembesök. Och funderingar kom om att erbjuda vaccinering i hemmiljö. För drygt ett år sen sa hon upp sig och gjorde research under sommaren. Bolaget registrerades i augusti och Malin gick en starta eget-kurs genom Nyföretagarcentrum. Hela hösten arbetade hon med att starta upp verksamheten. 

– Jag anmälde verksamheten till IVO, tecknade patientförsäkringar, registrerade konto på apoteket för att kunna beställa läkemedel och innan allt detta gick jag igenom hela processen med att registrera bolaget, berättar Malin. 

Malin är grundare, verksamhetsledare och den som utför vaccinationerna, Victor är medicinskt ansvarig läkare och den som ordinerar läkemedel. 

Cura Mobil erbjuder inledningsvis endast vaccinering för hammaröbor. Om detta faller väl ut kan Malin tänka sig att anställa och utöka. 

– Målet med verksamheten är inte att tjäna stora pengar utan erbjuda en bra tjänst till främst barnfamiljer där vi kan göra stor skillnad. Det underlättar ju att slippa åka in till stan eller stå i köerna vid vaccintälten med småbarn. Men även äldre som inte tar sig till vårdcentralen men kanske inte ännu fått rätt till hemsjukvård, det blir ofta att de inte vaccinerar sig alls i dagsläget, berättar Malin. 

Man kan än så länge inte vaccinera sig mot Covid genom Cura Mobil, regleringen av vaccinet är styrd och inga privata aktörer tillåts. Men alla andra vacciner som finns tillgängliga på marknaden kan man få i sitt hem och slipper utsätta sig för smittorisk i samhället. 

– Just nu är det stor efterfrågan på TBE-vaccin eftersom det blivit stor ökning här de senaste åren. Och många i övre medelåldern vill ha Pneumokockvaccinet mot lunginflammation men är inte gamla nog för att få det subventionerat via Regionen, berättar Malin.

Så vill du slippa sterila miljöer och vita rockar nästa gång du ska vaccinera dig kan du nu få sprutan bekvämt hemma i din trygga miljö, kanske liggande i din säng med lite soft musik, dämpat ljus och med katten i knävecken.

Ett urplock av vad Malin har att erbjuda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.