Vackra blommor i centrum

Text KRISTINA  foto: HÅKAN

Vackra blombollar pryder Skoghall centrum under vår, sommar och höst. Dessa planteras och växer till sig i speciella växthus, och byts ut över en dag. Kommunen har även planer på att utveckla några av lekparkerna på ön.

Marianne Nilsson är väldigt förtjust i krukväxter. Hon har glatts åt de fina bollarna med blommor i Skoghall centrum och delat med sig av prakten genom att lägga upp bilder i en grupp på Facebook. Reaktionerna lät inte vänta, folk runt om i hela Sverige har gratulerat oss hammaröbor som har så vackra dekorationer i vårt lilla centrum.

– I april var det penséer som sen byttes ut till pelargoner i juni. Och nu i september har de satt otroligt vackra höstväxter, berättar Marianne.

   Enligt Marianne har många missat dessa blombollar, men hon pratar om dem ofta och fler och fler lägger nu märke till dem. 

– Jag tycker de är värda att uppmärksammas, kommunen verkar lägga ner mycket jobb på dem och de är verkligen fantastiska, säger Marianne. 

Jenny Högberg, produktionsplanerare på Park i Hammarö kommun, som tidigare i sommar såg till att vi fick hängmattor i parkerna här bland annat, berättar att de beställer färdigplanterade blombollar.

– Vi försöker ha ett genomgående tema på blommorna vi planterar. Just nu spånar vi på nästa års tema och kommer under hösten göra beställningen av nästa års blommor. Årets tema var ”den tropiska ön”, med mycket rosa, gult och vitt.  Nästa år har vi något annat tema för variation, säger Jenny Högberg.

De stora bollarna kommer färdigplanterade och byts ut på dagen. Under året kan man se bollarna prydda med vår- sommar och höstblommor och de brukar även använda dem vid påsk och advent.
– Blombollen består av en metallstomme i två halvor som kläs med plast. Underdelen fylls med jord och en vattentank, därefter sätts ovandelen på som fylls med jord. När bollen är fylld med jord skärs det hål i plasten och pluggplantor planteras. Sedan står dessa bollar och växer till sig i växthus, berättar Jenny Högberg.
I övrigt berättar Jenny Högberg att det blir förändringar när det gäller lekutrustning i Skoghallsparken och Jonsbolsparken.

– Inom en ganska snar framtid kommer det bli en ny, större klätterställning i Skoghallsparken. Och i Jonsbolsparken kommer vi utöka lekparken till en generationsmötesplats med fler sittmöbler, planteringar och en ny liten klätterställning för de allra minsta barnen. Arbetet ska komma igång före årsskiftet, men eftersom det kommer bli konstgräs som fallskydd krävs viss temperatur, så det är väderberoende, berättar Jenny Högberg.

Foto: JENNY HÖGBERG

Foto: JENNY HÖGBERG

Foto: JENNY HÖGBERG

Foto: JENNY HÖGBERG

 Marianne Nilsson med sin praktfulla Bougainvillea hemma på balkongen. Foto: Håkan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.