Valet 2018 – en rysare även lokalt

Text: KRISTINA Grafik: KRISTINA

Vilka som kommer styra Hammarö kommun efter valet är i skrivande stund oklart. Alla siffror i denna artikel är från 13 september, innan slutgiltiga valresultatet har meddelats.

9 september gick vi och röstade. Det preliminära resultatet här på Hammarö visar att Socialdemokraterna får lämna över ett mandat till Moderaterna och ett till Sverigedemokraterna. Ingen av de samarbetande koalitionerna har majoritet. Den sittande majoriteten (S, C och V) har tillsammans 15 mandat av 31 och Hammarösamverkan (M, L, Kd och Mp) har sammanlagt 13. Och ingen av dessa koalitioner tänker inleda ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det enda jag kan säga just nu är att jag inte kommer sätta mig i beroendeställning till Sverigedemokraterna, säger Per Aspengren, Socialdemokraterna. 

– Vi kommer inte gå in i något etablerat samarbete med Sverigedemokraterna. Och Hammarösamverkan kommer inte splittras. Vi jobbar bra tillsammans och har stor respekt för varandra, säger Bosse Henriksson, Moderaterna.  

Förra mandatperiodens majoritet sitter tills nya kommunfullmäktige har sitt första möte i oktober. Då utses ny ordförande och en valberedning där varje parti som sitter i kommunfullmäktige ingår. Valberedningen föreslår personer till nämnd- och styrelseplatserna och dessa fastställs på kommunfullmäktige 16 november eller 17 december. 

   Befintliga poster i nämnderna sitter till sista december om politikerna inte väljer att avgå i förtid.

Valdeltagandet uppgick till 89,5 procent, vilket är en ökning med 0,7 procent från 2014. 

98 personer har röstat blankt och 45 röster har markerats som ogiltiga. Totalt antal röstberättigade i Hammarö kommun var 12 205 st.

 

Socialdemokraterna 35,8%

Centerpartiet 6,4%

Vänsterpartiet 5,8%

Moderaterna 21,9%

Liberalerna 8,4%

Kristdemokraterna 6,9%

Miljöpartiet 5,4%

Sverigedemokraterna 9,0%

Övriga 0,3%

 

Mandat

Socialdemokraterna 11

Centerpartiet 2

Vänsterpartiet 2

Moderaterna 7

Liberalerna 2

Kristdemokraterna 2

Miljöpartiet 2

Sverigedemokraterna 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.