Valvaka #1 Vi träffar Leif Sandberg

Leif Sandberg har suttit på kommunalrådsstolen i Hammarö kommun sedan år 2010. Och får han bestämma blir det gärna en mandatperiod till. Minst. I annat fall finns det en fast tjänst på Skatteverket att falla tillbaka på.

Leif Sandberg kom till världen år 1956 som den äldste av tre syskon. Uppväxten skedde i Edsviken.

– Min pappa arbetade som ingenjör på fabriken, och därför var det naturligt för oss att bo där. Det var ett helt annan samhälle då, mycket mera uppdelat, men jag växte upp i en brytpunkt då det höll på att luckras upp. Idag är det få som vill klassa Hammarö som en bruksort.

Av de tre syskonen är Leif den enda som organiserat sig inom politiken.

– Min mamma var aktiv i Centerpartiet och kyrkan, men pappa var inte politiskt aktiv på det sättet, berättar Leif som menar att hans politiska intresse till en början var i mångt och mycket en motreaktion.

– Det fanns en väldigt utpräglad vänsterrörelse på 1960-talet. 1973-1974 gick jag med i MSU (Moderat Skolungdom) och senare MUF. Fast det var inne i Karlstad, här ute fanns det ingen lokalavdelning.

På den tiden var Gösta Bohman partiledare för Moderata Samlingspartiet, och en naturlig förebild för många unga moderater.

– Han stod för något nytt inom partiet. Sedan dess har utvecklingen gått i en rasande fart, inte minst sedan Reinfeld tillträdde.

Leifs första uppdrag i Hammarö kommun var som suppleant i fritidsnämnden. Detta följdes av motsvarande post i skolstyrelsen, följt av en tid i kommunstyrelsens arbetsutskott i början av 1980-talet. Kring slutet av 1980-talet satt han som ordinarie ledamot i Skolstyrelsen och som vice ordförande i gymnasienämnden.

– På den tiden hade vi delat huvudmannaskap för gymnasiet tillsammans med Uddeholmsbolaget, vilket var lite ovanligt.

Karriären inom Skatteverket tog sin början 1981. Från och med det tidiga 1990-talet, och tjugotalet år framåt, var politiken en deltidssyssla, bland annat som ordförande i landstingsrevisionen samt revisionsdelegationen inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Samtidigt arbetade han som skatterevisor på Skatteverket. En inte helt optimal kombination, stundtals.

– Det fanns vissa som tyckte att min roll som politiker krockade med uppdraget att granska deras företag. Lösningen blev att jag gick över mer på administrationen.

Sedan hösten 2010 är politiken en heltidssyssla för Leif Sandberg. Dels som kommunalråd i Hammarö kommun. Dessutom har han ett antal andra uppdrag, bland annat i Region Värmlands styrelse.

– Det ger mig bland annat en möjlighet att träffa kommunalråden i de andra kommunerna, där spelar inte de politiska färgen så stor roll,

Fritiden spenderas helst tillsammans med familjen, bestående att hustrun Britt-Marie och dottern Frida.

– Vi har ju hus så det finns inga problem med att få tiden att gå. Dessutom äger vi syskon ett fritidshus tillsammans.

Ett annat stort intresse inom familjen Sandberg är resor. I somras besöktes Island. Och dessförinnan var familjen i Holland. Antalet bekanta är många, men vännerna är få, och nära.

– Som politiker känner många till dig, men det är inte så många som vet vem du är, egentligen, säger Leif.

web_Leif_Sandberg

web_Leif_sandberg_artbild_

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.