Valvaka #3 Vi träffar Margareta Ivarsson

Fembarnsmor, dansentreprenör och tidigare sekreterare inom byggbranschen. Och dessutom politiker med ett brinnande intresse för boende- och äldrefrågor.

Möt Margareta Ivarsson som i år firar sitt fyrtionde år som politiker.

Uppväxten skedde i Norrland. Farmor och farfar var jordbrukare. Mormor och morfar drev pensionat. Som vuxen flyttade Margareta till Stockholm, mötte kärleken i Roger från Hammarö och flyttade med honom ”hem” 1969. Det första boendet var i en lägenhet på Vändgatan.

– Det var en viss omställning i början, det erkänner jag, inte minst luktade det hemskt från fabriken på den tiden. Men idag är jag otroligt tacksam över att barnen fick växa upp och gå i en skola i svensk toppklass.

Det politiska engagemanget kom i början av 1970-talet. 1971 damp en lapp ner i brevlådan från Centerpartiet om en kurs som hette ”Vi och vår kommun”. Tre år senare fick hon sitt första politiska uppdrag i kommunen och sedan 1977 sitter hon i kommunfullmäktige. Under tiden jobbade Margareta som sekreterare vid ett företag inom byggbranschen. Fritiden ägnades främst åt barnen och deras fritidsintressen.

– Min äldste son blev väldigt begeistrad av dans och jag gled på ett bananskal. Till en början var vi i Karlstad men eftersom det var så många från Hammarö startade vi upp här.

1994 hade Hammarö Dancing Team blivit så stort att det inte längre gick att sköta vid sidan av, och den tidskrävande hobbyn blev till ett jobb på heltid, och ofta mer, för Margareta.

– Jag gör sällan små saker, det är nog jag i ett nötskal. Jag har en tro att allt är möjligt för alla människor.

År 2008 fick hon en liten tjänst som centrumledare i centrumföreningens regi (fast lönen gick direkt till verksamheten i Dancing Team, betonar hon). Året därpå fick andra krafter ta över på Dancing Team. Sedan tog allt stopp, om än tillfälligt.

– Jag fick en liten stroke. Det var som tur inget livshotande men det gav mig en tankeställare. En konsekvens nu är att jag ibland uppfattas som arg fast jag bara är engagerad, berättar Margareta.

År 2010 tog politiken helt över när den blågröna majoriteten tog över styret i kommunen.

– Jag ägnade otroligt mycket tid på kommunhuset och socialförvaltningen den första tiden, det var så mycket att lära.

Valet av parti kan delvis förklaras med den lantliga uppväxten.

– När jag kom med i partiet var var fjärde väljare centerpartist. För mig är Centerpartiet just vad namnet antyder; ett tydligt mittenparti. Vi har mycket gemensamt med Socialdemokraterna, främst synen på de som har det svårt i samhället. Det som skiljer oss åt är vem som kan utföra kommunala tjänster och den enskildes rätt att själv välja och bestämma över innehållet.

Snart fyllda 68 år och ordförande i socialnämnden ansvar Margareta Ivarsson bland annat för äldreomsorgen i kommunen. Ett ansvar hon mer än gärna fortsätter med efter valet.

– Vi finns fortfarande så mycket kvar att göra. En stor utmaning är att få unga att arbeta inom äldreomsorgen samt att erbjuda en äldreomsorg som de äldre på Hammarö är nöjda över. Inom partiet har vi en god återväxt. Jag har en plan om att fasa ut mig själv men den behåller jag för mig själv, säger Margareta leende.

Margareta_Ivarsson1

Margareta_Ivarsson2

-Bara några dagar efter maktskiftet gick jag in till kommunalrådet och framförde att NU startar vi upp arbetet med att bygga ett trygghetsboende, berättar Margareta.

I slutet av förra året flyttade de nya hyresgästerna in.

– Vi klarade med råge av en av våra största valfrågor under innevarande mandatperiod, betonar hon.

 

Margareta_Ivarsson3

Margareta_Ivarsson4

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.