Valvaka #5 – Vi träffar Kent Hakefelt

Norrbottning, värmlänning, hängiven seglare och fjällvandrare. Och som politiker: En liberal pragmatiker.

HammaröNytt har träffat Folkpartiets Kent Hakefelt.

Uppväxten skedde i en liten by i västra utkanten av Piteå kommun, belägen i Sveriges nordligaste län. Arbetet som elektronikkonstruktör förde honom så småningom till Värmland genom en anställning på Kamewa i Kristinehamn.

– Vi bodde där i 17 år. När min fru fick jobb som apotekschef i Grums bestämde vi oss för att flytta, och då låg Hammarö bra till.

En stor fördel var det vänernära läget.

-Min fru är uppväxt på västkusten och seglat hela sitt liv. Redan första gången jag följde med henne ut på en seglats var jag fast. Faktum är att segling har ganska stora likheter med att fjällvandra. Det är samma känsla; de öppna vidderna, de karga livsvillkoren.

En tillfällig båtplats ute på Trumman blev så småningom bytt mot en mer permanent lösning i Sörvikshamnen, där 37-fotaren Freja ligger förtöjd mellan seglatserna.

– Det blir mest seglingar på Vänern och på västkusten. Kommande sommar överväger min hustru och jag att segla till Öland och göra cykelturer ön.

För Kent Hakefelt startade det politiska engagemanget ganska sent i livet. Men det liberala ställningstagandet gjordes redan i mitten av 1970-talet.

– Jag hade röstat slentrianmässigt på (S) vid tre val; 1966, 1968 och 1970, men ifrågasatte detta. Röstade blankt något val och efter att ha analyserat alternativen (och mig själv) insåg jag att jag var liberal och därefter har jag röstade på FP. Min grund är att individen, inte kollektivet, skall vara utgångspunkten för politiken.

Engagemanget kom när han blev medlem i folkparitet 1994.
– I början av 1990-talet ville jag skola om mig och började läsa datateknik. Jag var i 45-årsåldern men blev så småningom medveten om något jag tror ganska många har upplevt, nämligen att man anses vara för gammal för att kunna bli anställd. Jag avbröt därför studierna och har därefter ägnat en hel del tid åt politiken i kommunen och landstinget.

Sedan år 1998 har Kent Hakefelt en plats i Hammarös kommunfullmäktige, och åren 2003-2006 satt han även med i landstingsfullmäktige och var ersättare i landstingsstyrelsen.

Folkpartiet på Hammarö har i stort följt partiet på riksnivå med två till tre mandat under de gångna perioderna.

– Efter valet år 2002 påbörjades diskussionerna om ett samarbete mellan de borgerliga partierna på Hammarö. Detta var ett första steg. Samarbetet utvecklades sakta och efter valet år 2006 författade vi ett gemensamt dokument med saker vi ville driva under den kommande mandatperioden. Men tiden gick och inget hände med detta dokument och när vi var inne i början av 2008 insåg jag att vi behövde starta om samarbetsprocessen. Jag tog då ett initiativ att föreslå bildandet av en arbetsgrupp med två medlemmar från varje parti vars uppgift var att förbereda både ett organiserat samarbete i valrörelsen 2010 och ett majoritetsövertagande efter en (eventuell) valseger. Detta förslag antogs av samtliga allianspartier. Arbetsgruppens insats resulterade i att vi kom väl förberedda till både valrörelsen och majoriteten år 2010.

Kent Hakefelt jobbar för ett liknande samarbete inför höstens val.

– Vi vill gärna lära känna de nya personerna på Moderaternas lista. Vår (FP:s) främsta insats under de senaste perioderna har varit att få partierna att arbeta väl tillsammans. Det är viktigare att ha en bra verksamhet i kommunen än att framhäva sig själv och sitt parti säger Kent Hakefelt som samtidigt erkänner att han inte är någon bra marknadsförare.

Kent_hakefelt1

Kent_Hakefelt2

Kent_Hakefelt3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.