Vänskap, kaos och existens– parets debutbok berör

Text: KRISTINA Foto: PRIVAT

Hammaröborna Robert Nilsson och Marion Wegerstedt debuterar som författare med The Arthur, en fascinerande berättelse om en oväntad vänskap mellan en introvert programmerare och en utomjording. Idén föddes ur en dröm, och efter år av hårt arbete och omskrivningar blev boken verklighet.

Hammaröborna Robert Nilsson och Marion Wegerstedt släpper i dagarna sin första bok The Arthur under pseudonymen Rob Won. Idén föddes redan 2021 genom en dröm som Robert hade. Han föreslog för sin fru Marion att de skulle skriva den tillsammans, trots att ingen av dem hade skrivit något tidigare. 

– Jag tänkte först ”hur svårt kan det vara”. Men det visade sig att det var ganska svårt. Man måste ha respekt för att det faktiskt är ett yrke, skrattar Robert.  

Robert är den som skriver, men tillsammans arbetar de fram karaktärerna, gör research och manus. Första versionen plitade de ihop och fick nobben från de förlag de skickade den till. Då insåg Robert att det skulle vara bra att lära sig hur man ska göra. 

– Då gick vi igenom allt det här med dramatisk struktur, karaktärsutveckling, tema och liknande. Och så gick jag några kurser. Sen skrev vi om precis hela boken, berättar Robert. 

För nästan ett år sedan var boken helt omarbetad och skickades åter igen ut till olika förlag. Och de fick napp. 16 december börjar den levereras till de som förbeställt. 

Några utvalda har fått läsa den i förhand och har lämnat utlåtanden. Där ser vi till exempel ”Det här är en helt underbar historia som kommer att få dig som läsare att le, häpna och absolut vilja läsa vidare. En verklig bladvändare som skulle passa utmärkt även som film”, ”Man kommer väldigt nära karaktärerna. Att få läsa The Arthur var väldigt givande, den var tänkvärd, intressant och välskriven” och ”En makalös historia! Så fantasifull och spännande! Jag var tvungen att sträckläsa pärm till pärm. Helt underbar! Köp den! Läs den!”.

Historien handlar om karaktären Arthur som kommer till jorden från yttre rymden, oturligt nog mitt i pan-demin. Han vill besöka den mytomspunna jorden som är förbjuden för dem att åka till. 

– Det är ett inte så trevligt samhälle han kommer från, det finns till exempel inte kärlek där. Jag tycker det är intressant att bolla utopier mot varandra, här blir det lite ”careful what you wish for”, berättar Robert. 

Deras samhälle är helt perfekt, det finns inga sjukdomar, ingen svälter och de har evigt liv. 

– Om något är så perfekt så finns det heller inte så mycket frihet. Om du inte uppfyller din roll i detta maskineri så blir du ett problem, berättar han vidare. 

Arthur är väldigt lik en människa, bara lite mindre till storleken och med sex fingrar på varje hand. När han kommer hit så träffar han Jakob, som först inte tror på att Arthur skulle vara från en annan planet, men trots sin tvekan börjar Jacob lyssna på främlingen och får ta del av berättelser om en större, främmande värld. Mellan dem växer en oväntad vänskap fram, och Arthurs perspektiv tvingar Jacob att omvärdera allt – från människans ursprung och vårt moderna samhälle till livets djupaste mening.

När Arthurs berättelser oväntat sprids på sociala medier blir det snabbt en viral sensation. Konspirationsteoretiker, politiska aktivister, klimatkämpar och nyandliga rörelser tävlar om att göra berättelserna till sina egna, alla vill ha en del av ”The Arthur”. Mitt i denna kollision mellan politik, media, kapital och andlighet hamnar Jacob och Arthur i ett kaos de aldrig kunnat förutse. 

– Kaos kanske inte är så negativt egentligen. Man ska inte vara så ledsen för att allt inte är perfekt, alternativet kanske inte är så roligt egentligen, avslutar Robert. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.