Var inte så jävla godtrogen!

Text:LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE HOLM

Och med de orden menar jag att du ska vara försiktig. Det finns skojare där ute som med allehanda trix och knix försöker lura till sig dina pengar. 

Vi kan börja med de här ligorna som nu har börjat röra sig i villaområdena. De knackar på och erbjuder sina tjänster och ofta blir de väldigt hotfulla vid ett nej. De kan erbjuda allt från takarbeten, asfaltsläggning, lägga stenplattor och annat som husägare kan behöva hjälp med. Det är inte ovanligt att de vill ha betalning i förskott för materialkostnad. Det har hänt att de sen försvunnit utan att köparen fått så mycket som en träflisa för slantarna.    

   Ovanligt är det inte heller att de påbörjar jobb som många gånger är allt annat än fackmannamässigt utfört och drar innan de är klara. Och några garantier på jobbet lär du aldrig få. Ta bilnumret och gör en anmälan till oss på polisen.

Något som jag tycker är väldigt grymt och elakt är de som ringer och säger sig vara från en myndighet. De kan komma med än den ena än den andra skräckinjagade berättelsen för att få personen omskakad. En variant är att de ringer mitt i natten och säger att det är från polisen och påstår att en nära anhörig varit med om en hemsk trafikolycka. Nu ska den uppringde bekräfta att de är rätt anhörig till den skadade genom att identifiera sig med BankID. Du förstår säkert att bankkontona i det läget blir länsade direkt. Jag vill med detta säga att ingen myndighet i Sverige någonsin ringer upp och ber dig identifiera dig med BankID. Blir du ändå tveksam så anteckna numret de ringer från och dubbelkolla genom att ringa upp den myndighet de säger sig representera på ett känt nummer.

Inte mycket har hänt här på Hammarö senaste månaden. Småbrotten kommer vi nog inte ifrån men något större har inte hänt sen senast. Under Valborg var jag ute med en kollega för att kolla läget bland ungdomarna här. Vi kan nog tacka vädergudarna för en lugn kväll, men covid-19 hade säkert ett finger med i spelet även här.

Klistermärken har satts upp i området runt Mörmon och skateparken. Märken med text som innebär hets mot folkgrupp. Klistermärkena är nu borttagna och kommunen har gjort en polisanmälan. Vet ni vem som sätter upp dessa dekaler så vore vi tacksamma för ett tips in till polisen.

Nu i maj månad börjar viltet att stöta bort sina fjolårsungar och nya ungar föds. Det gör att det blir lite turbulent i naturen och trafikolyckorna ökar. Man kan väl säga att de här ”tonåringarna” som nu tvingas flytta hemifrån inte riktigt har koll på läget och beter sig aningens förvirrat. 

Fiskeresan jag skulle varit iväg på med kompisarna blev inte av. Vi hoppas komma iväg i början av hösten i stället. Nu får det bli fiske på hemmaplan och långa promenader med sambon och jycken i stället.

Be careful out there!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.